Младите лекоатлети на България ще имат възможност да се състезават в събота (5 октомври) на Националния стадион "Васил Левски" и паралелно с това да се грижат за природата. Проектът „Нова надежда за египетския лешояд“ на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), който обединява институции и организации от 14 страни от Балканския полуостров, Близкия Изток и Африка, подкрепя един от дните на дългогодишното спортно състезание: Атлетическата лига за деца 6-15 години „Go! Kids!“ 2019, oрганизирана от "Приорити спорт" начело с Магдалена Христова. Бившата ни националка по лека атлетика, която е многократна републиканска шампионка в дисциплините скок на дължина, 60 метра, 100 метра и 200 метра, участва в пресконференцията преди събитието.

Христова отбеляза, че всяка година броят на състезателите и на клубовете от цялата страна, които подават заявки за участие в Лигата, се увеличава.

На 5 октомври на Национален стадион „Васил Левски“ под мотото "Любители на природата - шампиони в спорта" близо 500 деца ще застанат на стартовата линия и ще се борят за победа. Освен тази огромна емоция и отговорност, която ще изживеят, малките атлети ще научат за една също малка по размер, но изключителна ценна и древна птица, оцелявала хилядолетия, но застрашена от изчезване днес. Митичният египетски лешояд – истински атлет в дивата природа естествено ще вдъхнови подрастващите да не се отказват, колкото и трудно да изглежда едно предизвикателство.

Лекция и образователни игри ще се проведат в деня на състезанието, като всички участници ще получат тематични подаръци от Българското дружество за защита на птиците и ще научат какво е общото между тях и децата атлети. Цялостното преживяване ще насърчи децата да бъдат сърцати пазители на смелата птица и посланици на историята й.

Основната цел на „Нова надежда за египетския лешояд“ е опазването на най-източната популация на вида в Европа, чрез прилагане на спешни природозащитни мерки за елиминиране на най-сериозните известни заплахи за египетския лешояд в гнездовите му територии и по пътя на миграция.
 
„За всеки, който тренира лека атлетика, е важно да участва в състезания. Нашата лига е единствената, която дава възможност на младите атлети да участват редовно в силни прояви. Миналата година на финалите участваха над 700 деца, затова тази година финалът през месец май ще бъде в два дни“, каза Магдалена Христова.

Подробности - ТУК.