По трасетата в Банско с шеметна скорост вече се спуска и най-прочутата алпийка в последните години Микаела Шифрин.

Русокосата спортистка с външност на топмодел е постигнала на практика всичко, за което един спортист може да мечтае. А е само на 24 години.

Двукратна олимпийска, четирикратна световна шампионка и трикратна носителка на Големия кристален глобус. Пъпът на Микаела е хвърлен на пистата.

Тя е родена в елитния американски зимен курорт Вейл, Колорадо в семейството на скиорите Ейлийн и Джеф Шифрин, Микаела получава първите си ски едва, когато е на 2., а останалото е история.

И до днес нейните родители са неотлъчно до нея, като именно с тях тя пристигна и в България с частен самолет.

“Много съм благодарна на майка ми. Тя е един от моите ски треньори. Освен това ми помага много сериозно с организацията на моите пътувания. Това ми е от голяма полза, защото ми помага да бъда концентрирана върху нещата, които правя”, разказва Микаела пред Нова тв.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

„Мама и татко ми показаха този спорт, но те не са правили избора вместо мен. Родена съм в Колорадо, знаете това е планински район, познат със своите вълшебни зими.

Започнах със ските просто като семейно забавление, да прекарвам времето с близките ми, с брат ми който е 2 години по-голям от мен.

Родителите ни обичат ски състезанията, гледаха ги по телевизията и аз бях вдъхновена от тези надпревари. … Истината е, че обичах да похапвам пържени картофки и да пия горещ шоколад в планината, в началото изобщо не съм обичала ските”, добавя тя.

Микаела е посветила целия си живот на спорта, но има още едно нещо, без което американката не може- музиката. Примата на алпийските ски показва завиден талант в пеенето и свиренето на китара и пиано.

Танците също са неизменна част от нейното ежедневие. Обичам много танците. Проблемът е, че искам да бъда много по-добра от това, което съм. И просто не знам как да го постигна.

„Срещала съм Федерер 3 пъти, той ми е давал много ценни съвети. И всеки път когато говоря с него аз научавам толкова много от една от най-великите спортни личности, които някога са се раждали, така че аз просто слушам всичко, което може да ми каже.

Спомням си нещо конкретно от него и то е, че ако е можел да върне времето назад би посъветвал самия себе си, да се наслаждава малко повече на специалните моменти, на победите”, разказва Микаела.

От детето чудо до жената чудо, Шифрин винаги е била под светлините на прожекторите, но избира да остави големите очаквания на страна.