Лекоатлетката Кастер Семеня и плувецът Чад ле Клос са звездите на отбора на ЮАР за олимпийските игри в Рио де Жанейро. Днес африканската държава обяви тим от 137 спортисти за Олимпиадата.

Освен това станаха ясни и премиите, които ще се дават при спечелено отличие. За златен медал ще се дават по 500 000 ранда (26 271 паунда). Олимпийското сребро е оценено на 250 000 ранда, а за бронз премията е 100 000.

Олимпийската вицешампионка от Лондон 2012 Семеня е сред 39-те атлети, които ще представят ЮАР на Рио 2016. Тя ще бяга само в коронната си дисциплина 800 метра, въпреки че планираше участие и на една обиколка. 25-годишната бегачка през последните три години лекува редица контузии, но не крие, че голямата й цел е златен медал.

Останалите надежди на ЮАР за отличие в леката атлетика са бегачът на 400 метра Уейд ван Нийкерк, а състезателката по хвърляне на копие Сунет Вильоен.

Сред основните кандидати за медал в плуването е Чад ле Клос, който по-рано тази седмица разкри, че и двамата му родители се борят с рак.

Надежди се възлагат на отбора по ръгби 7, в който са включени ветерани от националния тим в класическото ръгби – Браян Хабана и Хуан де Йонг. ЮАР ще има участници още в голфа, футбола, бадминтона, кануто, колоезденето, ездата, джудото, гребането, триатлона и ветроходството.