Президентът на Южна Корея Мун Дже Ин потвърди готовността на страната си да домакинства на Олимпийските игри през 2032 г. заедно с Северна Корея, по време на встъпителното си слово на най-голямото спортно състезание в страната, предаде "Фокус".

По-рано през годината Пхенян и Сеул изпратиха съвместна декларация до Международният олимпийски комитет, че биха желали да домакинстват заедно мащабното спортно събитие през 2032 г.

"Когато преговорите между (нашите страни) бяха прекъснати и отношенията ни бяха трудни, спорта отвори вратата за среща и диалог", заяви Мун по време на встъпителната си реч на церемонията по откриването Корейския национален спортен фестивал в Сеул.

Той имаше предвид зимните олимпийски игри в Пьончан, в които участва и Северна Корея и според него това е подпомогнало да бъдат възстановени мирните преговори на полуострова.

Мун отбеляза, че ако Сеул и Пхенян домакинстват заедно на Олимпийските игри, това ще е началото на нова ера на взаимен просперитет за двете страни. Той също така поиска от гражданите и спортните организации да подкрепят усилията за постигането на тази цел.

Президентът използва случая и за да поздрави корейците по случай стогодишнината от първото национално спортно състезание и обеща да подкрепи спортистите и да популяризира спортните дейности сред обществеността.

"Правителството ще предостави подкрепа и ще позволи на всички атлети да осъществят мечтите си, да демонстрират най-добрите си възможности на базата на равни и честни възможности, като в същото време гарантира техните права", заяви президентът.