Ню Инглънд Пейтриътс спечели Супербоул за шести път в историята си, след като в най-голямото спортно събитие, провеждано в един мач, се наложи с 13:3 над Лос Анджелис Рамс в Атланта. Така с успеха си в 53-ото издание на големия финал по американски футбол „патриотите“ се изравниха с Питсбърг Стийлърс по спечелени трофеи „Винс Ломбарди“.

Любопитното е, че всички титли на бостънския тим бяха спечелени през последните 17 години. Всичко започна на 4 февруари 2002 година с победа в 36-ия Супербоул с 20:17 над Сейнт Луис Рамс, който от 2016 година се премести в Лос Анджелис. И шестте си трофея „Винс Ломбарди“ Ню Инглънд спечели под ръководството на треньора Бил Беличик и куотърбека Том Брейди. Беличик е едва третият наставник в историята с шест титли след Джордж Халас и Къри Ламбо.

Сегашният Супербоул постави антирекорд по резултатност. До момента първото място се държеше от мача през 1973 г., когато Маями Долфинс печели с 14:7 срещу Вашингтон Редскинс. 41-годишният Брейди пък стана единственият играч с шест титли от Супербоул, след като до момента делеше първото място с Чарлз Хейли. Успехът на Рамс беше 237-и в кариерата му в НФЛ, с което задмина кикъра на Индианаполис Колтс Адам Винатиери за първото място във вечната класация за най-много спечелени мачове. С 30-ия си успех в плейофен мач куотърбекът на Ню Инглънд отдавна е на първо място по победи в елиминационната фаза на НФЛ, като на второ място е детският му идол Джо Монтана с 16.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

41-годишният Том Брейди стана най-възрастният играч, спечелил Супербоул. Той задмина рекорда на Пейтън Менънг, който преди две години спечели трофея „Винс Ломбади“ на 39-годишна възраст. 66-годишният Бил Беличик пък вече е най-възрастният треньор, взел трофея „Винс Ломбарди“, подобрявайки с една година постижението на Том Кафлин от 2002 г. с Ню Йорк Джайънтс.

31-годишните Джейсън и Девин Макоурти станаха първите близнаци, спечелили Супербоул в един мач. Корнърбекът Джейсън беше привлечен от Ню Инглънд в началото на сезона от Кливланд Браунс. Брат му Девин, играещ на позиция фрий сейфти, вече имаше два спечелени Супербоула (2015 и 2017 г.) с "патриотите", от които е част от 2010 г.

Джулиън Еделман от Пейтриътс, играещ на пост уайд рисийвър, беше определен за най-полезен играч в мача. Той направи 10 овладявания на топката и преодоля общо 141 ярда, със 75 по-малко от рекорда в историята на Супербоул. 32-годишният Еделман пропусна първите осем мача от сезона на Ню Инглънд заради наказание за допинг.

 


 

Спортните фенове в Бостън излязоха по улиците на града, за да отпразнуват поредния успех на Пейтриътс. Това е второ шампионско тържество в града за последните три месеца, след като тогава Бостън Ред Сокс спечели деветата си шампионска титла в бейзбола след 4:1 победи във финалната серия над Лос Анджелис Доджърс.