Спринтът на 7,5 км при дамите беше първото индивидуално състезание от световното първенство по биатлон, което се провежда в Антхолц-Антерселва (Италия). Милена Тодорова се представи силно и записа добър резултат в динамичната дисциплина. Младата биатлонистка от Троян завъртя само една наказателна обиколка в хода на надпреварата и завърши на 27-ата позиция в крайно класиране. Така Милена си спечели и добро място за преследването в неделя, което започва в 13:45 часа.

Още две българки взеха участие в състезанието днес. Даниела Кадева и Мария Здравкова сбъркаха по три пъти и се класираха съответно 81-ва и 85-та.

Златното отличие в надпреварата е за норвежката Марте Олсбу-Ройзеланд, която сбърка само веднъж при двете си посещения на рубежа.

Изненадващи са другите две момичета на подиума. Сюзън Дънкли повали всички 10 мишени на стрелбището и се пребори за второто място, а Луцие Хърватова от Чехия завоюва бронзовото отличие с една грешка в стрелбата. 

Надпреварата се проведе при много тежки атмосферни условия, а само четири биатлонистки от общо 101 повалиха всичките 10 мишени.

Лидерката за Световната купа Тирил Екхоф от Норвегия направи шест грешки и остана 59-а. Италианките Лиза Витоци и Доротея Вирер направиха по два пропуска, а с три грешки завърши германката Денизе Херман, която е пета в класирането.

Състезанието е валидно и за Световната купа. В генералното класиране след 14 от общо 24 старта за сезона води носителката на Световната купа за миналия сезон Доротея Вирер (Италия) с 545 точки, пред Тирил Екхоф (Норвегия) с 524 точки и Хана Йоберг (Швеция) с 479 точки.

Милена Тодорова е 71-а с 16 точки.

Шампионатът на планетата продължава утре със спринта на 10 км за мъже.