Мартин Балабанов (Академик София) спечели златото на 3000 метра на националния шампионат по лека атлетика за юноши и девойки под 20 години в зала "Асикс Арена" в София. Той финишира за 9:13.07 минути, а Топ 3 допълниха Иван Иванов (Оборище Панагюрище) - 9:21.71 мин. и Валентин Къдринов (Тракия Пловдив) – 9:23.76 мин.

Всъщност втори финишира Иван Андреев (СК Русе Кар Мотор Спорт) с време 9:19 мин. Той обаче е сериозно ощетен, след като съдиите го дисквалифицират. Обяснили му, че по време на 3-километровото състезание е изритал един от конусите, подредени вляво от първи коридор. Андреев обжалва, стига се и до скандал на висок тон, но не му е било позволено да подаде контестация... понеже били изминали 30 минути след завършването на състезанието. Той обаче нямало как да реагира на решението веднага след финала, тъй като разбира за дисквалификацията си чак, когато започва награждаването (около час след края на надпреварата). 

До този момент никой не уведомява Андреев, че е изключен от класирането и остава без медал, нито пък на таблото в залата е закачен лист с резултати.

А правилникът гласи: "След като вземе решение съответният рефер трябва незабавно да информира TIC за часа, в който е взето решението. Ако реферът е възпрепятстван да информира устно съответния отбор(и)/състезател(и), официалното време на обявяване ще бъде това, в което TIC е изнесъл информацията за изменения резултат или за решението."

"Настоявахме за контестацията, но категорично ни обявиха, че дори и да подадем такава, Иван Андреев ще остане дисквалифициран, и че няма смисъл да даваме напразно 100 лева - толкова е таксата за подаване на контестация", обясни Ахмед Ахмед-Фараона, ръководител в СК Русе Кар Мотор Спорт.
 
Съдиите обяснили на Андреев, че няма видео запис на състезанието. А той се надявал, че чрез кадрите ще докаже, че не е ритал конус, заради което го отстраняват и му отнемат сребърния медал от важния старт. Вчера обаче, когато е имало изблъскване на състезател на финала на 400 метра, се е стигнало до разглеждане на ситуацията на видео запис. А за днешната надпревара на 3000 метра такъв липсва...

"Няма никакво, абсолютно никакво доказателство. Как никой от публиката не видя това изритване. Никой не съобщи, че съм дисквалифициран, това се разбра чак при извикването за награждаване. Не ни беше позволено да подадем контестация, защото били изминали 30 минути след завършване на дисциплината и времето за подаване на жалба е изтекло. В тези 30 минути нито ми е било съобщено за дисквалификацията, нито бяха излезли резултати, за да можем да реагираме на време", коментира Иван Андреев, който логично е разстроен след случилото се.

Общо петима юноши биват дисквалифицирани от състезанието на 3000 метра. 

Класирането: