Бившият губернатор на Рио де Жанейро Сержио Кабрал потвърди, че е помогнал с даването на 2 милиона долара за подкупи, за да може бразилският град да приеме Олимпийските игри през 2016 година. Плащането е било за купуване на гласове на решително заседание през 2009 година. В момента Кабрал излежава 14-годишна присъда за участие в няколко корупционни схеми.

Преговорите за Игрите в Рио са водени лично от Карлос Алберто Нусман, който тогава беше президент на Бразилския олимпийски комитет. Година след Олимпиадата той бе арестуван заради корупция. Нусман бе обвинен, че е установил връзки между бразилски компании, през които са преминавали парите за закупуване на гласовете на различни членове на МОК.

Winbet - на един клик разстояние! (18)

След игрите в Рио Нусман получи от президента на МОК Томас Бах наградата Олимпийски орден, връчвана на хора с изключителен принос към олимпийските игри. Рио спечели домакинството на игрите през 2016 година в Копенхаген, където през 2009 година се избираше измежду бразилския град, Чикаго, Мадрид и Токио. Чикаго бе възприеман като най-подготвен град, но бе елиминиран в първия кръг на вота. Накрая един срещу друг се изправиха Рио и Мадрид и бразилският град победи с 66 срещу 32 гласа. Откакто игрите в Рио приключиха и бяха обявени от МОК за успех по отношение на организацията, не секват разкритията за корупция по време на подготовката им.