Атанас Скатов, който в петък се завърна в България, след като изпълни успешно 14-ата си експедиция и покори връх Лхотце (8516 метра) и Еверест (8848 м), разказа за преживяното в Хималаите на специална пресконференция. Както е известно, сливналията веднъж вече беше изкачил Еверест (през 2014 година - от северната страна, а сега от южната). Постижението на Скатов е още по-впечатляващо, след като само 5 дни по-рано той покори и връх Лхотце, където не беше стъпвал българин от 36 години.

"Не обичам да ми е спокойно, харесвами да има повече екшън", сподели с усмивка Скатов в Пресклуб "България".

"Ако Господ реши, нещата се случват. Но щом тръгваш за осемхилядник, е нормално да имаш нагласата, че може да не се върнеш. Ние ходим на границата - между живота и смъртта. Разумен човек съм, преди всичко трябва да се върна жив в България", коментира алпинистът.

"Много колеги и приятели пострадаха здравословно тази година на Еверест. Условията са тежки, духаше много силен вятър. В едно от клипчетата, които записах горе на върха казвам, че повече няма да правя експедиция до осемхилядник заради трудностите и премеждията, които имах. Малко преди да се кача на Еверест с моя шерп стояхме около 40 минути при наш приятел, също шерш, който загина. Той измръзваше, но на такава височина просто няма как да помогнеш. Аз също започнах да замръзвам. В такив момент всеки се бори да спаси своя живот. Но когато видях колко много хора се радват на моето постижение и ме подкрепят, реших да продължа. Сега малко ще почина, но скоро очаквайте изненада - ще има нова експедиция", каза Скатов. 

"Получих безброй поздравления, продължавам да получавам във "Фейсбук". Щом правя хората щастливи и ги карам да мечтаят, трябва да продължа да го правя", амбициран е Скатов. 

"Върховете в нашата родина няма как да ми омръзнат, особено тези над Сливен, където постоянно се качвам. Обичам да се любувам на прекрасната ни природа. Ние българите живеем в рая", каза още алпинистът-веган.

Проектът на Скатов за изкачване на 14-​те осемхилядника на планетата без консумация на храна от животински произход продължава. До момента докторът от Сливен има шест покорявания на осемхилядници - Еверест север (2014 г.), Манаслу (2015) и Аннапурна и Макалу (2016), Лхотце (2017) и Еверест юг (2017), които е осъществил за неимоверно краткия срок от 3 години.

ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ