Николай Павлов e назначен за заместник-министър на младежта и спорта със заповед на министър-председателя Бойко Борисов. Павлов заменя на поста Ваня Колева, която преди дни подаде оставка заради скандала с "Апартаментгейт".

Новият заместник на Красен Кралев е магистър по икономика от Университета за национално и световно стопанство в София. Бакалавърската си степен на образование Павлов завършва в Италия със специалност “Туристически науки”. 

Зам.-министърът на младежта и спорта отлично владее английски, италиански и испански език. 

От 2018 година до момента, както и в периода от юни 2016 г. до февруари 2017 г. е заемал поста парламентарен секретар в Министерството на труда и социалната политика. В същото ведомство е работил и в Главна Дирекция „Европейски фондове и международни програми и проекти“. 

Има и дългогодишен опит в международни компании, като е организатор и деен участник при сформиране на екипи за участие в спортни и културни мероприятия в Милано. 

Образователното и професионалното му развитие в чужбина дава на Николай Павлов възможност да общува с млади хора от всички краища на света.