За да бъде един бизнес успешен, невинаги е достатъчно да предлага качествен продукт плюс добър маркетинг. Практиката показва, че колкото повече се развива бизнесът, толкова по-вероятно е да попречи на нечии интереси. Тогава идва следващото сериозно предизвикателство – оцеляването в не само конкурентна, но често и във враждебна среда. И ако в някои сектори подобни случаи са рядкост, то в хазартната сфера това е по-скоро правило. Вижте как то засегна ефбет.

Как фирмата трябваше да чака 16 месеца без отговор от ДКХ за лиценз, който се издава за 2 месеца
Efbet е първата частна платформа у нас за онлайн залози, създадена от братята Боян Найденов и Цветомир Найденов – Цеките. Двамата имат доста дълъг стаж в хазартния сектор. Те са сред първите хора в „Еврофутбол“, създаден от баща им Стефан Найденов през 1990 г. През 1993 г. като съдружник се присъединява и Васил Божков. Дълги години Цеките и Божков работят съвместно, а „Еврофутбол“ отваря стотици пунктове във всички градове на България.
През 2002 година Цветомир и Боян Найденови започват да обмислят идеята за бизнес с онлайн залагания, тъй като забелязват, че това е новата тенденция в хазарта. Предлагат идеята за съдружие на Васил Божков, но не се интересува от подобен проект. Цеките се заемат с реализацията му сами. Кандидатстват за лиценз в Малта и го получават през 2006 година, откогато стартира и самата платформа за онлайн залози. Постепенно интересът към онлайн залаганията в България повече се увеличава и efbet се превръща в един от най-важните фактори на родния бетинг пазар. През 2011 г., когато българският Закон за хазарта регламентира онлайн залозите, фирмата получава лиценз и от Държавната комисия по хазарта (ДКХ) у нас.

През 2016 година обаче се налага Цеките да кандидатстват за пореден лиценз (двамата притежават не само онлайн платформата, но и верига от десетки казина в София и в страната). Срокът за отговор стандартно е 2 месеца, но такъв няма в продължение на 16 месеца, при положение, че таксата за кандидатстване за лиценз е платена и всички законови изисквания са покрити.

Кой стои зад всичко
Боян и Цветомир Найденови се срещат с член на ДКХ, който в неофициален разговор ги съветва да се разберат със своя бизнес партньор Васил Божков. Представителят на комисията характеризира неразбирателството между хазартните босове като „приятелски огън“. А в какво се състои неразбирателството? Точно по времето, по което Найденови кандидатстват за въпросния лиценз, Божков им е поставил ултиматум, че иска да се включи в техния бизнес с онлайн залозите. Макар преди да не е проявявал интерес, развитието на тази ниша лесно привлича вниманието му и той директно иска 60% от ефбет. И директно заплашва Цеките, че в противен случай няма да получат лиценза. 16-те месеца чакане доказват, че заканата му не е безпочвена, а представителят на ДКХ потвърждава, че именно Божков стои зад това. Собствениците на efbet са принудени да се съгласят с условието на Божков и още на следващото заседание на ДКХ лицензът им е даден.

Защо "ефбет ООД", създадена през 2016, остана без дейност
Фирмата, която по това време ръководи платформата efbet, е „ефбет ООД“ и именно от нея са дадени 60% на Божков. Седалището на компанията обаче е в Малта. И докато родните контролни органи по хазарта съдействат на Черепа, то малтийските стриктно следят своя сектор. През 2016 г. Малтийската хазартна комисия уведомява собствениците на ефбет, че Васил Божков не може да бъде част от дружество с хазартен лиценз в държавата. Обяснението за тази забрана е, че той не отговарял на изискванията им. Днес брандът efbet е изцяло в ръцете на братя Найденови.

Как Бробет Лимитед издържа всичките изисквания на регулаторите
Brobet Limited е компанията на Боян и Цветомир Найденови, която е собственик на ефбет. В нея те нямат съдружници и нямат намерение да имат. Водещ принцип за Цеките е прозрачното счетоводство и стриктната данъчна политика. Те са убедени, че само така могат да разчитат на стабилно развитие. А ако проверяващите органи извършват стриктно задълженията си, то нелоялната конкуренция не би била проблем, убедени са бизнесмените. Бробет Лимитед не само внася в срок всички необходими такси и данъци (такси за лицензи, за обществено отговорно поведение, данъци за казино зали, проценти от направени залози и т.н.), но и успява да задели годишно по 25 милиона лева от печалбата си за спонсориране на различни спортни отбори и първенства у нас. Шефовете на Бробет Лимитед развиват своята дейност още в Румъния, Италия, Испания и Сърбия.