Двойно повече са парите, отпуснати за детско-юношески спорт в София след старта на инициативата „Европейска столица на спорта“. За тази година сумата е 800 000 лева, с които са подпомогнати 70 клуба – 65 в колективните спортове и 35 в индивидуалните. За 2020 година Фондацията предлага увеличение на директната финансова помощ на 1 млн. лв., защото нараства броят на кандидатстващите клубове от индивидуалните спортове и те показват отлично усвояване на средствата. За Столична община е много важно, че тези средства отиват приоритетно за развитието на детско-юношеския спорт, за школите и академиите, за децата на София.

Голяма стъпка напред за развитието на спорта в столицата е новата „Наредба за управление и разпореждане с общински спортни обекти“. Тя най-накрая ще реши проблема с базата особено в крайградските райони.

На финала е Проектът за шест нови спортни зали в училищата и пет други зали в партньорство с федерации и изявени спортисти. 

След като София заслужи за постоянно титлата „Европейска столица на спорта“ – което прецедент в историята ACES Europe, организираните събития София от Фондацията достигнаха 190. При огромен интерес протече  „София ърбан зона спорт“ – събрала близо 9000 участници, гости и зрители в центъра на града. За осем дни се състояха надпревари в 24 спорта, с представители на 16 държави и 337 спортисти от чужбина. Софийският маратон вече е с нов маршрут и нова визия. В дебютното издание на „Споделени игри“ 500 деца от столични училища помагаха в местността Игликина поляна на Витоша на хора със специални нужди да спортуват. Това формира у децата и младежите още по-толерантно и ангажиращо отношение към хората в риск и техните проблеми в съвременното общество. НДК 360 вече е международен фестивал на градските спортове.

Съвместно с Природен парк Витоша Фондация „София – европейска столица на спорта“ участва в проекти по обновяване на пътеки, премахване на препятствия и възстановяване на туристическата инфраструктура. Рехабилитирани бяха пътните артерии към Златни мостове, х. Момина скала, Игликина поляна, Ветровала и Офелиите. По наша инициатива бяха подменени рухналите заслони по спирките към х. Алеко и Щастливеца.

Със своята активност и позициониране в структурите на ACES EUROPE, София успя да увлече и да утвърди като европейски градове на спорта десетки селища не само в България, но и в целия регион. За тези престижни призове екипът на София оказа огромна логистична, медийна и организационна подкрепа и спомогна за успеха и популяризирането на инициативата, за увеличаване възможностите и опциите за спорт и туризъм на гражданите от региона. 

Инициативата „Европейска столица на спорта“ има за цел градът да става все по-модерен, приветлив и спортен, а всички опции като обекти и събития да останат в полза на столичани и гостите на София.