На 22 декември в "Рейнбоу Плаза" в София ще бъдат раздадени престижните статуетки „Спортист на годината“ на десетте най-добри български спортисти през 2008 г., съобщиха от организационния екип на Нове АД Холдинг, който притежава правата за провеждане на едноименната анкета и на церемонията по връчването на наградите.

Призовата десятка се определя чрез гласуване от всички спортни журналисти в страната, които се включат в анкетата "Спортист на годината". Церемонията традиционно се осъществява под патронажа на президента на Република България. Пак по силата на добрата традиция отличия ще получат и най-добрите български треньори, определени от анкетата Треньор на годината на в. Дневен ТРУД.

Изпълнителен продуцент на Церемонията по връчването на наградите Спортист на годината за пръв път е продуцентска къща „Глобал филмс”. Поканата към създателите на едни от най-успешните събития и телевизионни продукции идва съвсем логично, тъй като организаторите са решени да създадат истински празник за спортистите, който да споделят и милиони телевизионни зрители.

Творческият екип на „Глобал филмс” вече стартира подготовката за 51-вото поред издание на „Спортист на годината”. Режисьор на спектакъла и телевизионната реализация ще бъде Магърдич Халваджиян, а сценарист – Влади Априлов. Звездите на 22 декември обаче ще бъдат нашите най-заслужили спортисти. Десетимата ще бъдат посрещани още извън залата и ще бъдат обградени със заслуженото внимание, което техните постижения изискват.

Традицията за награждаване на най-добрите ни спортисти датира от далечната 1958 г. През годините с престижното първо място са били отличавани имена като Станка Златева (2007), Албена Денкова и Максим Стависки (2006), Веселин Топалов (2005), Мария Гроздева (2004), Йордан Йовчев (2003 и 2001), Румяна Нейкова (2002), Тереза Маринова (2000) и още близо 40 наши именити спортисти. Анкетата е изключително популярна, а номинирането в десетката е чест за всеки български спортист./БЛИЦ