Голяма звезда в ръгбито - легендата на Уелс Гарет Томас, шокира спортния свят с публично признание, че е ХИВ-позитивен. 45-годишният бивш спортист направи разкритието, че живее с неизлечимия вирус, чрез видео клипче, което бързо започна да набира популярност.

Гарет Томас публикува изявлението си в навечерието на представянето му в състезанието за силни мъже "Ironman".

Ръгбистът, който има 100 мача с националната фланелка на Уелс, през декември 2009 година, докато все още се състезаваше, разкри, че е гей. Сега идва и признанието му, че е ХИВ-позитивен.

"Живея с тази тайна от години. Срамувах се от пазенето й повече. Страхувах се, че хората ще ме съдят и ще се отнасят с мен като прокажен, заради липсата им на познания за болестта", споделя Томас, като уточни, че е бил в депресия. 

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

"Мислил съм за самоубийство, исках да скоча от някоя скала. Много хора живеят в страх и срам от ХИВ, но аз отказвам да бъда един от тях. Трябва да разчупим стигмата веднъж завинаги. Говоря сега, защото искам да помогна на другите и да се случи промяна", казва още именитият ръгбист пред британските медии. 

Томас преустановява състезателната си кариера през 2011 година. Споделя, че никога няма да забрави тежкия момент, когато е разбрал, че е ХИВ-позитивен. 

"Ходих на рутинен тест за сексуално здраве в клиника в Кардиф. Правех тестове периодично, бяха изрядни. Мислех, че и този път ще е така. Взеха ми кръв, след което отидох до колата си и изчаках около час, докато излязат резултатите. Когато се върнах, седнах на стола до лекарката и тя ми каза, че съм ХИВ-позитивен", добавя Гарет Томас.