Южноафриканската лекоатлетка Кастер Семеня получи забрана за участие на световното първенство по лека атлетика в Доха през септември, информира „Sport Magazine”.

Изданието твърди, че решението на IAAF е свързано с високите нива на тестостерон в тялото на спортистката. Към бегачката е направена препоръка да намали равнището на хормона, за да бъде допусната отново да се състезава на международно ниво.

“Семеня счита, че ние сме против нея. Правилата обаче са еднакви за всички. Тя има ХУ хромозома, както при мъжете. Има и редица други хормонални аномалии. За нас няма значение, че тя се определя за жена. От биологична гледна точка тя е мъж, който има няколко несъвсем мъжки особености“, обяви Хосе Мария Одриосола от IAAF.

Winbet - на един клик разстояние! (18)

Той разкри, че заради своите особености Семеня има голямо преимущество пред останалите атлетки. Според него нивата на тестостерон в тялото на южноафриканката са по-големи от тези при повечето мъже.

Световното първенство в Доха ще се проведе между 27 септември и 6 октомври. Кастер Семеня е специализирана в бяганията на 800 и 1500 метра. На две обиколки тя е двукратна олимпийска и трикратна световна шампионка.