Александър Сръндев се наложи над всички в кроса „Сунгурларе рън“ – част от веригата „Рън България“. Талантът успя да се справи с конкуренцията и предизвикателствата на тежкото трасе, като измина дистанцията от 8.8 километра за 33:38 мин. След него се класираха Деян Атанасов (35:05.8 мин.) и Сава Тодоров (36:23.3 мин.). 

Стартът бе масов – за мъже и жени. Трасето бе истинско изпитание за всички участници, разказват колегите от atletikabg.com. Денивелацията беше 200 метра, половината изкачване, а другата половина – спускане. На места кално, а калта достигаше до глезените. На други места имаше големи локви, през които нямаше друг начин да се мине, освен да се преджапа. Редуване на трева, планински пътеки и гора бе предизвикателство за състезателите. Едно класическо кънтри трасе са силни и волеви бегачи. И към това – лек дъждец. 

Състезанието бе и официалното начало на веригата „Рън България“, която си поставя за цел с организиране на състезания в различни краища на страната да популяризира бягането. А и да се опазнае България чрез бягане. В проявите могат да участват както професионални атлети, така и любители. Следващият старт е в Пазарджик на 24 март

"Първо искам да поздравя Шабан Мустафа за страхотното трасе. Много наподобяваше това от европейското първенство по крос дуатлон, на което миналата година станах втори в Европа при мъже до 23 г. Трасето в Сунгурларе беше много технично, с продължително изчакване и силово спускане. Дъждовното време го направи още по-тежко и интересно. Доволен съм как протича подготовката ми и нямам търпение да дойде началото на сезона на триатлона и най-вече световните купи, за които обаче към момента имам проблем и продължавам да търся финансиране", коментира Сръндев пред БЛИЦ СПОРТ.

Първото издание на веригата "Рън България" в Сунгурларе с домакин Шабан Мустафа се превърна в истински фестивал на бягането. Събитието започна с четири старта за деца от 5 до 11 години на стадиона в Сунгурларе. В тези емоционални надбягвания участваха над 100 деца от общината и няколко други града от страната.

Последваха още шест старта при по-големите момичета, момчетата, юноши и девойки картотекирани в БФЛА. Там бягаха и спечелиха едни някои от националните ни състезатели като рекордьорката ни на 3000 метра стипълчейз Силвия Георгиева и балканския вицешампион на 800 м – Мартин Проданов при юношите и девойките до 20 години.

Последната част от кроса „Сунгурларска долина“ беше 8.8-километровото трейл трасе (денивелация 200 метра) по хълмовете над стадиона в Сунгурларе. 

При жените победител стана Диляна Минкина. Възпитаничката на Цветелина Кирилова финишира за 37:28.6 минути, печелейки спора със специалистката в планинските бягания Маринела Нинева - 37:36.2 мин. Мая Недялкова зае третото място с 44:01.0 мин.


*Снимка: bgathletic.com

В състезанието участваха над 250 атлети от всички възрасти. Организацията беше перфектна, а домакин бе Шабан Мустафа - многократен шампион на България в най-различни дисциплини по лека атлетика - полумаратон, маратон и планинско бягане. Многократен медалист от Балкански първенства от изброените дисциплини, както и Балкански шампион на Маратон за 2016 г. Победител на Софийския маратон за 2012 г. Мустафа, който е именно от Сунгурларе, има още редица успехи, включително четвърто място от световното първенство по планинско бягане на дълга дистанция на Маратон Цермат (Швейцария) през 2015 г.