На 20 май Сливен ще бъде домакин на състезание по планинско бягане и колоездене - планински маратон "Сливен". Градът под "Сините камъни" ще посрещне някои от най-добрите планински бегачи и колоездачи в страната. Участниците имат възможността да избират между четири дистанции, пише varhove.cоm. Дължината на колоездачната обиколка е 37 километра, а за скороходците са подготвени три маршрута с дължина от 9 км, 32 км и 52 км.

Най-дългото трасе е с 2000 метра положителна денивелация, което ще бъде сериозно предизвикателство и за най-добрите планински бегачи. Състезателите ще преминават през някои от най-живописните планински пътеки в Природен парк „Сини камъни“, а гледките, които се откриват от местността „Карандила“, са повече от впечатляващи.

Смелчаците имат възможността да заявят своето участие до 11 май, когато е и крайният срок. Всеки, който се регистрира до 20 април ще заплати по-ниския стартов пакет.

Историята на планинския маратон датира още от края на 2000 година, когато по идея на Диньо Томов се провежда първият пешеходен планински маратон. Тогавашният маршрут е бил с дължина 35 км. Маратонът продължава да се провежда през следващите 2 години, но след това прекъсва, за да бъде възстановен отново през миналата година.

През 2017 г. победител в най-дългата дистанция стана Ивайло Атанасов, а при жените - Мария Николова.

Организатори са Спортен клуб по ориентиране „Сини Камъни“. Костадин Новаков, Веселин Василев и компания възродиха традиционното провеждане на планинския маратон над Сливен. 

Градът се слави с добрите си условия за планински бягания, както и с бегачи като Кирил Николов - Дизела и Мария Николова.

Програмата на планински маратон "Сливен" - ТУК!