Стара Загора отново ще даде старт на третата верига от маратони в България. Състезанията в града на липите, Варна и София отново са обединени под мотото "Бягането като начин на живот", като първото от тях е насрочено за следващата неделя, 1 април.

"Вярваме, че точно на Цветница Маратонът ще направи нашия прекрасен град още по-колоритен и празничен. За втора поредна година организираме тази ставаща емблематична за Стара Загора проява. Надявам се в неделя площадът пред Общината отново да бъде залят от празнично настроение, хората да приветстват атлетите и да прекарат един хубав пролетен ден", заяви зам.-кметът Красимира Чахова, която в първото издание бе сред участниците и завърши успешно кратката дистанция на 10 километра, като дори спечели златото в своята възрастова група. 

Тези дни се уточняват имената на елитните атлети от чужбина, които по традиция отново ще придадат класа на състезанието. До края на седмицата ще станат ясни и българските участници. Тази година успоредно с Маратон Стара Загора ще се състои и Националният шампионат по полумаратон, като на практика надпреварата ще събере най-добрите в тази дисциплина у нас. 

Важно е да се знае, че маршрутът е леко променен във връзка с реконструкция и модернизация на пешеходната зона в центъра на града. Традиционно старт/финалната зона беше пред Община Стара Загора, а тази година по изключение ще бъде на бул."Цар Симеон Велики" 126 (пресечката с ул.Кольо Ганчев") в началото на парк "Александър Стамболийски" (Алана). Там ще бъде изградена и специална сцена за награждаването на призьорите и за забавната част, съпътстваща състезанията. В източна посока трасето минава по същия маршрут покрай емблематичните за града липови дървета и по изпълнените с цветя и зеленина улици. 

Стартът е точно в 10.00 часа. Участниците могат да избират между три дистанции - класическата от 42.195 км, полумаратон 21 км и 10.5 км, което дава възможност повече любители на бяганията да се включат в надпреварата. 

Миналата пролет бяха подобрени и двата рекорда в класическата дистанция. При мъжете Абделайди Тиар от Мароко се окичи с лавровия венец, като финишира за 2.19:47 ч. и изпревари с минута и половина Хенри Кембой от Кения, трети бе етиопецът Бирхану Асфав. И при жените падна рекордът на трасето. Белайнеш Югезу от Етиопия срещна силен отпор от Ивана Лодзя от Италия, но в крайна сметка финишира първа за 2.42:00, с близо 15 минути по-бързо от шампионката през 2016 година Николина Шустич от Хърватия.

Технически информационен център за раздаване на стартови номера ще бъде изграден до старт/финала. Той ще работи на 30 март от 15 до 19 часа, на 31 март от 10 до 19 часа и в деня на маратона 1 април от 7.30 до 9.30 ч. 

Организатори са Община Стара Загора, Министерство на младежта и спорта, Български олимпийски комитет, Асоциация "Спорт в свободното време", Спортен клуб лека атлетика "Берое", Спортен клуб "Ракета" и БФЛА. Всеки участник ще получи рекламна тениска, а успешно завършилите дистанциите 42 км, 21 км и 10.5 км ще бъдат отличени и с медал за участие като спомен от събитието. Предвидени са парични премии и за ветераните. Тази година организаторите предвиждат провеждане и на масов старт - обиколка на парк "Александър Стамболийски", в който могат да се включат всички без ограничение на възрастта. На участниците чрез томбола ще бъдат раздадени много предметни награди. 

Досегашните победители в Маратон Стара Загора:

2016 г.
Мъже: Лахсен Мокраджи (Мар) 2.26:03 ч.
Жени: Николина Шустич (Хър) 2.54:53 ч.

2017 г.
Мъже: Абделади Тиар(Мар) 2.19:47 ч.
Жени: Белайнеш Югезу(Ет) 2.42:00 ч.

-----------------

За трета поредна година мотото „Бягането като начин на живот“ обединява три големи спортни събития във веригата от маратонки бягания в България. През 2017-а много по-активно в кампанията се включват общините, организатори на предстоящите прояви са Столична Община, Община Стара 
Загора, Община Варна, Министерство на младежта и спорта, БОК, БФЛА и Асоциация „Спорт в свободното време“, както и местни спортни клубове.

И тази година в основата на веригата са трите маратонски бягания със следните дати:

1 април - Маратон Стара Загора
13 май - Маратон Варна
14 октомври - WIZZ AIR София Маратон