Арменецът с наш паспорт Айк Мнацканян донесе трети медал за борците ни от Световното в Будапеща. В малкия финал при 72-килограмовите на класическия стил дебютантът се пребори за бронза, след като победи с технически туш 9:0 алжиреца Тарек Бенайса, а успехът дойде още 1,55 мин. 

Това е първо голямо състезание за Айк, който в навечерието на световното получи български паспорт. Преди това Тайбе Юсеин (62 кг) ликува със златото при жените, а Биляна Дудова (57) се окичи със сребро. 

Днес стартира и капитанът Иво Ангелов, който обаче не успя да поведе отбора в класическия стил към призовите места. Световният и европейски шампион от 2013-а загуби още на старта при 60-килограмовите след 2:7 срещу египтянина Хайтем Махмуд. 

Последното голямо състезание за аса на националите бе европейското в Нови Сад през миналата година, когато се окичи със сребро. Но след това бе преследван от травми и пропусна сезона, а първенството в Будапеща бе първата му голяма изява на международния тепих. 

Поражение претърпяха и останалите ни представители в днешния ден. Константин Стас бе спрян от мексиканеца Мануел Сарсеро с 4:6 в категория до 67 кг, а Йоан Димитров (87) загуби от Даниел Грегорич Хачевария (Куба) с 2:10. Утре излиза и последният ни участник – Кирил Милов (97), сребърен медалист от младежките олимпийски игри Нанджин 2014.