Европейският шампион по борба Едмонд Назарян се превърна в обект на материал на авторитетната агенция "Ройтерс" след големия си успех в Рим. Колегите акцентират върху младостта на едва 18-годишния спортист, както и върху голямата му цел - първи олимпийски златен медал. Ето какво написаха за новата звезда на българския спорт.

Българският борец в класическия стил Едмонд Назарян е решен да следва пътя на баща си и да застане на върха на подиума на Олимпийските игри със златен медал на врата.

По-рано този месец малкият Еди спечели европейската титла е неолимпийската категория 55 кг. само три седмици след 18-ия си рожден ден и при дебюта си при мъжете на голям шампионат.

По пътя си към златото Назарян записа впечатляваща победа над настоящия световен номер едно Елданиз Азизли от Азербайджан на полуфиналите, а след това спечели и финала срещу европейския шампион Виталий Кабалоев от Русия. Сега Назарян гледа към златния олимпийски медал и иска да следва стъпките на баща си.

Армен Назарян спечели олимпийско злато в Атланта през 1996 г., представяйки Армения и четири години по-късно в Сидни, представяйки България. Армен, който е треньор на българския национален отбор по класическа борба, също има спечелени три световни и шест европейски титли по време на богата си кариера.

Winbet - победата е емоция! (18+)

"Олимпийската титла определено е най-голямата ми цел", каза Еди пред "Ройтерс" в спортна зала в столичния квартал "Дианабад". "Готов съм да преодолея всички трудности и предизвикателства, за да усетя сладостта на олимпийското злато. "Знам кой е баща ми и знам, че това е огромна отговорност, но не се страхувам", добави той.

"Първата ми цел е да спечеля олимпийската титла и когато постигна това, ще започна да преследвам друга цел - да изравня олимпийския рекорд на баща ми."

Самият Армен Назарян обаче все още не е сигурен дали синът му трябва да участва в квалификацията за тазгодишните игри в Токио, тъй като младежът ще трябва да се състезава в непозната категория до 60 кг.

"Той все още е много млад и все още не е достатъчно силен, но хубавото е, че е истински боец", каза той. "Той е смел и винаги мисли за победа. Желанието му да печели точки е по-силно от всичко. Никога няма да го видите да се опитва да запази преднината си. Ще видим какво ще стане, той вероятно ще се състезава на олимпийската квалификация в София в края на април", заяви Назарян-старши.

Българските борци са спечелили общо 16 олимпийски титли, което прави този спорт най-успешният в страната.