Световното първенство по снукър, което традиционно се провежда всяка година в английския град Шефилд в края на април и началото на май, бе отложено заради пандемията от коронавирус.

Шампионатът в "Крусибъл" трябваше да стартира на 18 април и да завърши на 4 май, но ще се състои през юли или август, като конкретни дати ще бъдат обявени допълнително, съобщиха от Световната професионална билярд и снукър асоциация.

"Това са трудни времена за всички ни, но ние сме решени да ги преодолеем. Феновете по света, както и 144-мата участници, са нетърпеливи да разберат за кога ще бъде пренасрочено първенството. Ние обаче трябва да съчетаем календара с телевизионни компании, домакините от Шефилд и нашите партньори", каза председателят на организацията Бари Хърн.

По традиция световното първенство по снукър се играе пред препълнените трибуни на театъра в Шефилд и привлича огромни телевизионна аудитория.

Европейския шампионат по плувни спортове, който трябваше да се състои в Будапеща от 11 до 24 май, също бе отложен за по-късен етап заради пандемията с коронавируса. Президентът на Европейската федерация по плувни спортове (LEN) Паоло Барели е предложил за нови дати 17-30 август. Този вариант тепърва ще бъде обсъждан, а крайното решение ще бъде обявено в края на май или началото на юни. На този форум се печелят олимпийскиквоти, а засега Игрите в Токио не са отложени, което поставя много плувци в неравностойно положение.

"На този етап е трудно, ако не и невъзможно, да се планира определен период от време, така че се договорихме с унгарските организатори да преоценят ситуацията в края на май или началото на юни, за да видим дали можем да потвърдим тези дати като официални", се казва в обръщението на Барели.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА - ТУК!