Китайката Жанг Джин подаде оставка като треньор на националния отбор на Унгария по шорттрек, след като състезателят на тима Чаба Бурян обиди родината й в коментар към стори в „Инстаграм“. Публикацията на олимпийския шампион е направена на летището в Шанхай.

„Не мога да толерирам ситуация, при която унгарски кънкьор, особено олимпийски шампион, обижда Китай. В тази връзка подавам оставка като треньор на националния отбор на Унгария по шорттрек“, обяви 46-годишната китайка в социалните мрежи.

25-годишният Бурян беше част от щафетата на Унгария, която шокиращо спечели златото на 5000 метра на олимпийските игра в Пьонгчанг през 2019 г. Неговият профил в „Инстаграм“ е заключен, но се появиха снимки от въпросната публикация, където се вижда, че е написал „Ш**ан Китай“.

Унгарската федерация по шорттрек взе незабавни мерки. 25-годишният спортист беше изваден от състава на националния отбор за Световната купа в Шанхай и репатриран обратно в родината си.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Чаба Бурян се оправда с думите, че реакцията му е била плод на умората от дългото пътуване и последвалия престой от близо час и половина преди преминаване през проверка за сигурност на летището.

Според в. „Немзети спорт“, унгарският национал е направил нова публикация в „Инстаграм“, където поднася извиненията си: „Искрено съжалявам за действията си от предишния ден. Бях уморен от дългия път. Не исках да обидя Китай.“

Треньорката Жанг Джинг призна, че очаква унгарската федерация да направи всичко възможно да я задържи на работа. Тя пое отбора през 2012 година и под нейно ръководство унгарците спечелиха ад 150 медала от различни състезания на световно равнище, включително и златния медал от Пьонгчанг 2019. Самата тя е участвала на олимпийски игри. През 1994 г. се състезава в Лилехамер за Китай.