Датата 14 февруари в голяма част от християнския свят е известна с празника на влюбените Свети Валентин. Днес се навършват 35 години от една изключителна любовна история, разказана в световния спорт. На 14 февруари 1984 година британците Кристофър Дийн и Джейн Торвил изпълняват по невероятен романтичен начин програмата си по музиката на „Болеро“ от Морис Равел на зимната Олимпиада в Сараево.

Близостта и интимността, с която двамата танцуват, е толкова убедителна, че всички зрители остават с впечатлението, че Дийн и Торвил са двойка и в живота. Това обаче съвсем не е така. Отличното изпълнение на двамата фигуристи създава перфектната любовна илюзия на Свети Валентин през 1984 г.

Те признават, че е имало момент, в който са били на границата да започнат нещо повече от флирт. Една целувка на задната седалка на автобуса и толкова. Преценяват, че кариерите им са на преден план и предпочитат да се фокусират върху изявите си на леда.

„Хората все още мислят, че сме женени. Където и да отида, винаги ме питат: „Съпругата Ви тук ли е?“. Вероятно си мислят, че с Джейн сме семейство“, сподели съвсем наскоро Кристофър Дийн пред радио „Таймс“.

Кристофър Дийн и Джейн Торвил са двойка във фигурното пързаляне от 70-те години на ХХ век, но големият им успех идва на олимпийските игри в Сараево през 1984 година. Изпълнението им по „Болеро“ получава 12 перфектни оценки 6,0 от съдиите.

Изпълнението върху музиката на Морис Равел не е лесна задача, тъй като оркестралната пиеса на френския композитор е с продължение от 17 минути. Успяват да го съкратят до 4 минути и 28 секунди, но и тук има проблем. Правилникът разрешава изпълнението да е максимум 4:10 минути.

Британците успяват да намерят вратичка в правилника, според който времето започва да тече от момента, когато фигуристите започнат да се пързалят. Затова Джейн Торвил и Кристофър Дийн в първите 18 секунди само танцуват на едно място върху леда.

Десет години след триумфа си в Сараево Торвил и Дийн се завръщат на олимпийския лед и печелят бронзов медал в танците на лед на игрите в Лилехамер`94.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ