През предстоящото лято светът отново ще бъде Олимпиада, както гласи популярното клише. В периода 24 юли – 9 август Токио ще приеме 32-рите летни олимпийски игри. Бюджетът на организаторите беше 75 милиона долара, което е два пъти по-малко от парите, които преди четири години Рио де Жанейро похарчи за организирането на предишната Олимпиада.

Прекрасни чисто нови спортни съоръжения, бляскави церемонии, незабравими емоции, медали, радостни моменти и такива на сълзи след пропусната златна възможност. Това са светлите моменти, с които всички олимпийски игри остават в сърцата и спомените на участниците и страничните наблюдатели.

Домакинството на Олимпиада обаче има своята зловеща страна. Тя е свързана най-вече с бъдещето на всички тези спортни площадки, зали, стадиони, басейни и т.н. Световният спорт има много такива мрачни спомени. Затова в. „Сън“ реши да припомни съдбата на редица съоръжения, приемали състезанията на минали летни и зимни олимпийски игри.

Winbet - победата е емоция! (18+)

САРАЕВО`84
Това е най-яркият пример за зловещата страна на олимпийското домакинство. Настоящата столица на Босна и Херцеговина приема зимните олимпийски игри в периода 8-19 февруари 1984 г. Повечето съоръжения обаче са разрушени по време на войната за независимостта от Югославия през 90-те години и след това не са възстановени.

Шанците за ски-скокове и улеят за спускане с бобслей и шейни се рушат, обрасли са с различна растителност и са станали обект на съмнителното изкуство на различни улични художници на графити. Това обаче не е всичко. Изключително мрачна е славата на славата на построения специално за олимпийските игри хотел, който по време на войната е превърнат в затвор. Подиумът за награждаване на медалистите пък има още по-зловеща слава. Там са били бесени босненски мюсюлмани.

ТОРИНО 2006
Това са вторите в историята олимпийски игри, провеждани на територията на Италия. Най-прекрасни спомени от тях имат германците, които са най-успешната нация по време на Олимпиадата. Немците и другите спортисти са били настанени в олимпийското село в Бардонекия. В момента то е превърнато в бежански лагер, където са настанени 1000 имигранти, но според информациите живеят в изключително мизерни условия.

БЕРЛИН`36
Известната лятна Олимпиада, която според плановете на Адолф Хитлер е трябвало да демонстрира превъзходството на арийската раса, е оставила страховито наследство от рушащи се съоръжения. Бунгалата, в които са живели спортистите, са ползвани след това за казарми на германската армия, а след 1945 г. и от войниците на Червената армия. В момента те са оставени на произвола на съдбата, също катоплувните басейни и другите спортни обекти в Дома на нациите.

ПЕКИН 2008
Невероятно е какво може да се случи само в рамките на 12 години в държава, която се гордее със своята инфраструктура. Според информациите организацията на олимпийските игри в китайската столица е струвала 32 милиарда паунда. Някои от съоръженията се ползват с огромна популярност по цял свят и все още се използват, но стадионът за бейзбол, този за плажен волейбол и трасето за каяк в бързи води са оставени да се рушат.

АТЛАНТА`96
Най-тъжното наследство на летните олимпийски игри, отбелязали 100-годишнината на съвременното олимпийско движение, все още стои неизползвано и в много плачевно състояние. През 1996 г. близо 15 000 зрители отиват на „Херндън Стейдиъм“ да гледат мач по хокей на трева между Великобритания и Холандия. След края на Олимпиадата съоръжението е предадено на колежа „Морис Браун“. Години след това училището изпада във финансови затруднения и е затворено. Стадионът е оставен на атаките на вандалите и е покрит с графити и пластове боклуци.

АТИНА 2004
Домакинството на Олимпиада принуждава страните-домакини да харчат огромни средства за построяването на подходящи съоръжения. Гърция пръсна 8 милиарда паунда, за да върне олимпийските игри в тяхната родина. В следващите години държавата преживя страшна финансова криза, а за поддръжка на спортните обекти нямаше пари. Повечето в момента са занемарени и се рушат. Такава е ситуацията със стадионите за бейзбол и софтбол, центъра за скокове във вода и съоръжението за каяк в бързи води.

КОРДИНА Д`АМПЕЦО`56
Италианският ски-курорт все още се радва на голям поток от туристи и любители на ските, а през 1956 г. приема зимните олимпийски игри, които са доминирани от спортистите на СССР. Основните съоръжения за Леденият стадион, улеят за бобслей „Еудженио Монти“ и шанцата „Трамполино Олимпико Италия“. Последният в списъка обаче е отдавна е неизползваем и оставен да се руши под влиянието на природата. Докато хълмът, на който състезателите са се приземявали има добре поддържана трева, то самата шанца не е ремонтирана от 50-те години и е опасна за използване.

РИО ДЕ ЖАНЕЙРО 2016
Само четири години след края на олимпийските игри по нищо не личи, че доскоро стадионът за водни спортове е приемал най-голямата спортна проява. Съоръжението, станало известно с позеленялата вода по време на Олимпиадата, е оставено да се руши, а по дъното на самия басейн има локви, които са среда за различни вируси, включително и за нашумелия през 2016 г. „Зика“. Няколко игрища за стрийтбол, минифутбол и скейтборд пък са разграбени от местното население.


Джон БУУН, „Сън“
Превод от английски на Веселин Русинов, БЛИЦ СПОРТ