Корея спечели три титли в първите финали от световното първенство по шорттрек за мъже и жени в "Арена Армеец" и засега е сила №1 на шампионата. Азиатците взеха златото на 1500 м при мъжете и жените, благодарение съответно на Хо Жун Лим и Мин Жеон Чой, и на 500 м при мъжете чрез Дае Хеон Хван. Четвъртият златен медал за деня отиде при тима на Холандия с победата на Лара ван Руйвен на 500 м при дамите.

Състезанията бяха изпъстрени с много емоции, изненади, висока скорост, зрелищни падания и наказания. Сред потърпевшите се оказаха фаворити, като холандката Сузане Шултинг, италианката Мартина Валчепина, унгарецът Шаолин Шандор Лю.

Шултинг отпадна в полуфиналите на 1500 м, защото бе санкционирана за препречване, а Валчепина за няколко минути бе сигурна, че е шампионка на 500 м, преди детайлният анализ на видеоповторението да покаже, че е избутала Ван Руйвен сантиметри преди пресичането на финалната линия. Отстраняването на Валчепина донесе бронз за Шултинг в кратката дистанция, а среброто отиде при китайката Кексин Фан.

Мъжкият финал на 1500 м също бе емоционален. Две обиколки преди финала, шорттрекистите бяха спрени. Причината - падане на състезател, предизвикано от Кейта Ватанабе. Заради провинението японецът бе отстранен, а останалите повториха гонката. В крайна сметка златото взе Лим, среброто - канадецът Самуел Жирар, а бронза Жун Сео Ли от Корея. Двама от фаворитите - Шаолин Лю и Чарлз Амлен от Канада не стигнаха до битката за разпределение на медалите. Унгарецът бе дисквалифициран на полуфинал, а Амлен се класира за финал Б.

Всички очакваха, че Лю ще вземе реванш на 500 м и той наистина стигна до финала. Там обаче така и не успя да кара, защото бе отстранен заради фалстарт. След като все пак състезанието стартира олимпийският шампион Ву Дайджин и Дае Хеон Хван направиха най-впечатляващото падане за деня. Двамата излетяха заедно от трасето, забиха се в един от предпазните дюшеци, който се превъртя на 180 градуса, като шорттрекистите се оказаха под него и на практика извън леда. И двамата се отърваха без наранявания, а състезанието бе прекъснато. След рестарта надпреварата бе спечелена от Хван, Дайджин остана втори, а Рен трети.

Катрин Маноилова записа участие на световното чрез дамската щафета на България. Контузената националка бе в тандем със Зорница Пенчева, Анна Якимова и Лилия Джустрова. Квартетът очаквано не бе равностоен на силните отбори на Холандия, Канада и Италия в полуфиналната серия и се класираха за утрешния финал Б. Победата взе Холандия, която заедно с Канада ще се бори утре за титлата срещу Русия и Корея, които бяха първи и втори в другия полуфинал. Щафетата на Италия бе дисквалифицирана и утре няма да бяга във финал Б.

Същото сполетя и мъжкият квартет от Апенините на 5000 м. Дисциплината предложи невероятно динамична битка и в двата полуфинала. В единия Русия изтръгна победата с 10 стотни пред Корея, а Холандия остана на 14 след руснаците и затова утре ще стартира във финал Б. Другият полуфинал бе спечелен от олимпийските шампиони от Унгария.

Стартовете изгледа и министърът на младежта и спорта Красен Кралев

В неделя състезанията започват в 10 часа. Входът в "Арена Армеец" е свободен.