Какъв е шансът някой да влезе в офиса на най-големия букмейкър за спортни залози в България и да започне да задава въпроси като “какво са спортните залози”, “какво представлява професията трейдър” и “какво е това коефициент”.

Малък. Толкова малък, че никой не би заложил и лев на него. Но ето ни тук, в модерния efbet в София, задавайки точно тези въпроси на група от около 90 трейдъри. Някои са бивши футболисти, други настоящи фенове, трети идват от казина или са математици, но всички са завладени от тръпката.

Боян Найденов

Българската компания за спортни залози efbet е основана през 2006 година от братята Цветомир и Боян Найденови и техния баща Стефан Найденов.

Като бивши състезатели по кану-каяк, обожаващи спорта, казват, че спортните залагания са им в кръвта. Предал им ги е баща им, който през 1990 година основава Еврофутбол – тогава ЕТ “Боби”. Двамата братя работят с него от самото начало и на 10 октомври пускат първия талон с мачове – изработен на ръка и размножаван в Народна библиотека. Първият букмейкърски пункт е стратегически разположен в прочутото кафе Колумбия, където няколко години по-рано започва всичко.

Днес, близо 30 години по-късно, бизнесът е много различен, но страстта, с която семейство Найденови го управлява и развива, е същата.

Оттогава efbet се развива бързо и днес е най-голямата верига от казина, игрални зали и спортни барове в България. Освен това е първият лицензиран online букмейкър в страната.

Цветомир Найденов

За efbet работят над 1200 служители както на териорията на Република България, така и в Румъния. Найденови са решени да излязат и на други пазари като Италия и Испания, но и да продължат да развиват бранда у нас и да подпомагат българския спорт.

Компанията е официален спонсор на efbet лига, грижи се за подпомагането на над 150 отбора и атлети от най-различнни нива на професионаления и аматьорски спорт.

ПРЕДАЙ НАТАТЪК

ИНТЕРВЮ С БОЯН И ЦВЕТОМИР НАЙДЕНОВИ

КАК И КОГА СЪЗДАДОХТЕ EFBET?

Цветомир: В този бизнес, специално спортните залагания, сме от доста преди 90-а година. Всичко започна покрай баща ни и Тото 1. Спомням си, че имаше една тетрадка, в която водеше статистика на английските отбори от първа, втора, трета и четвърта лига. Всеки нов сезон тетрадката се сменяше. В нея се записваше всичко: победа Домакин с черен флумастер, равен Гост – със зелен, загуба – дали Домакин, дали Гост, с червен. Следеше се за поредица от загубени мачове, поредица без Х или с победи. Тогава нямаше коефициенти и игрите бяха 13 срещи за петък, събота и неделя, а междинният тираж през седмицата беше 10 срещи. Днес залози има денонощно, всеки ден.

Боян: Да, това беше началото. Първо създадохме Еврофутбол, а през 2006-а година старитрахме efbet. Бяхме тримата с баща ни. Днес в компанията работят над 1200 служители.

КАК СЕ НАСОЧИХТЕ В ТОЗИ СЕГМЕНТ?

Цветомир: Като цял живот си играл Тото 1, няма накъде другаде да се насочиш.

Боян: Генетично се предава. (смее се)

Цветомир: През уикенда имаше само басове, мачове, гледане на срещи на живо на ЦСКА. В събота пускахме Тото и отивахме на стадиона. Имаше една игра “Пиши, пиши”, която също много се играеше. Беше с “виртуални пари” и хората се хващаха с баща ми на бас на по 10 или 20 лв. Принципът беше следният: пълното комбиниране на 13-те мача е еди-колко си хиляди лева (една комбинация беше 10 стотинки); ти нямаш толкова пари, за да ги заложиш в тотото, и идваш и ми казваш да се хванем на бас за 10 лв, че техните предвиждания с едно твърдо, две или три твърди, едно, две двойни и останалото пълно комбинаране, които биха стрували 1300 лв, ще си върнат парите. Ако познаваше човекът печелеше баса, но ако фишът му изкараше 1199 лв и надолу, печелеше баща ми.

Ако домакинствахме на Армията, спазвахме ритуала първо да седнем в ресторант “Под липите”, а после да идем на мач. Това беше като че ли единственият ресторант със скара на дървени въглища в София тогава. Пък и беше близо до стадиона. В неделя слушахме мачове. Тогава мачовете още се “слушаха” по радиото.

Боян: Но след като сме си написали домашните!

Цветомир: Да, така беше. И днес не е много по-различно. Пак гледаме мачове, пак ходим на стадиона. Просто имаме и efbet.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ИНДУСТРИЯТА ДНЕС?

Цветомир: Сега от една страна е много различно, от друга е същото. Днес имаме математически формули, деривативни таблици, компютри, системи и страшно много информация. Няма флумастри. Едно време беше само BBC – зареждаш се с ухо в 7 без 5 на транзистора и слушаш набързо как са завършили четирите дивизии в Англия. Ако пропуснеш да запишеш някой резултат, чакаш 7:15 след емисията новини да прочетат спортните и после чак в 10 часа.

Боян: Да, за да можеш да оповестиш какъв е резултатът.

Цветомир: Ние в последствие направихме телефон, на който можеш да се обадиш и да чуеш резултатите. Правехме записи по програмата на Еврофутбол и така човек можеше да разбере всичко.

Боян: Отделно, баща ми пишеше програмата и резултатите и ги лепеше на витрината на кафе Колумбия.

Цветомир: Да, и в крайна сметка днес не е много по-различно – мачове, залагания и следене на резултати. Просто е по интернет.

А ПО ТОВА ВРЕМЕ КАК ИЗГЛЕЖДАШЕ BETTING ИНДУСТРИЯТА В АНГЛИЯ?

Цветомир: Тогава водещите там бяха William Hill, Ladbrokes, Coral, Paddypower. Първото ми пътуване до Англия беше през 1993 година и тогава обиколих много пунктове, за да видя как правят нещата там и какви са общите ни черти. Сега правя същото, когато пътувам някъде – обикалям пунктовете и сравнявам ние къде сме спрямо конкурентите.

Боян: Честно казано, тогава се изненадах колко близо бяхме до тях, а не трябва да забравяме, че в Англия индустрията вече имаше дълга традиция.

Цветомир: Да, но те работеха на друг принцип. Нямаха кодова система, а си снимаха директно талона. Това ти дава възможност да имаш неограничен брой срещи, а в А4 формат повече от 70 срещи не можеш да отпечаташ. Ограничен си чисто физечески.

Боян: Те слагаха и само английски мачове. Много по-късно вкараха европейските първенства. Всъщност, в Англия всичко е започнало със залагания на коне. Футболните мачове идват няколко години по-късно и англичаните дълго време се интересуваха предимно от конни надбягвания и надбягвания с хрътки. През 90-те години футболът беше около 10% от залозите в Англия, а при нас беше 100%. След това през 97-а се появиха Openbet, които направиха online залози за William Hill. Тогава чухме за първи път, че може да се залага и online. За сравнение – ние започнахме да обсъждаме възможността за онлайн спортни залози през 2003г.

Цветомир: Аз за първи път видях да може да се залага на мач на живо на Stan James на някакъв телетекст. Не знам коя година беше. Тогава се залагаше само пре-мач и изведнъж на един английски мач пуснаха залагания на живо с коефициенти по време на мача.

Боян: Ние следяхме това развитие ежедневно и някак си интернет залозите дойдоха доста бързо. Бяха лесни и веднага започнахме да се убеждаваме, че това е посоката, в която трябва да се развиваме. В сравнение с талоните, това беше бъдещето. При талоните имаш три отрязъка – един в трезора, един се обработваше, за да се вкара залогът, и един беше у играча. Само трите отрязъка заедно правеха печелишвия талон. В интернет няма такова нещо. Там платформата прави всичко, а от теб се изисква само да заредиш сметката и да заложиш.

КАК СТАНА ТРАНСФОРМАЦИЯТА ОТ ХАРТИЕНИ ФИШОВЕ, ПОПЪЛВАНИ НА РЪКА, КЪМ ONLINE ЗАЛАГАНИЯ ПО ВРЕМЕ НА МАЧА?

Боян: От 2003-а започнахме да си говорим в семейството, че интернетът е бъдещето, и че ние не бива да сме извън него. Особено когато си преминал през целия този процес, веднага виждаш разликата – не ходиш да принтираш програма, да правиш талони, да сверяваш телетекстове, радиа, резултати.

Цветомир: Да, но реално бумът дойде с телефоните. Компютърът наистина беше голяма промяна, но той беше или в офиса, или вкъщи. А сега с телефоните си навсякъде.

А СЕГА, КОГАТО ВСИЧКО Е ONLINE, ГУБИ ЛИ СЕ СОЦИАЛНИЯТ ЕЛЕМЕНТ?

Цветомир: Не, не мисля. От една страна, offline залаганията не са изчезнали. Ако искаш да се социализираш, отиваш в пункта. От друга – кой ти пречи с телефона да седнеш в един спортен бар, да пиеш бира и да залагаш?

Боян: Според мен периодът на online самотата беше кратък, защото когато се появи телефонът, той ти даде социалната комуникация с хората чрез приложенията. Едно време нямаше такова нещо – отиваш в кафето, в магазина, за да се видиш с приятели и да се запознаеш с нови хора. Сега с телефона бързо компенсираш и се свързваш с всички. Няма нужда да ходиш до пункта, защото можеш да залагаш отвсякъде. Бързо се наваксва липсата на социалния елемент.

Цветомир: През 2006-а година взехме в Малта един от първите онлайн лицензи, а в България първият онлайн лиценз беше нашият през 2013г.

ТРУДНО ЛИ Е ДА РАБОТИШ В СЕМЕЙНА КОМПАНИЯ?

Цветомир: Имало е периоди, в които сме се карали постоянно. Преди десетина години единият каже нещо сутринта, другият го отмени следобеда, после първият реотмени вечерта и на сутринта пак. Сега се разбираме и сме си разпределили работата, така че да не се караме.

А БАЩА ВИ В РОЛЯТА НА АРБИТЕР ЛИ БЕШЕ ИЛИ ПРОСТО ИМАШЕ ПОСЛЕДНАТА ДУМА?

Цветомир: Да, може да се каже, че е бил арбитер и e надделявал, когато е трябвало да се вземе решение две към едно.

КАКЪВ Е СТИЛЪТ ВИ НА УПРАВЛЕНИЕ?

Цветомир: По принцип преди да взема крайно решение, имам навика да се вслушвам в това, което ми казват хортата.

КАК МИНАВА ЕДИН НАТОВАРЕН ДЕН?

Боян: Честно казано, не си спомням да съм имал ненатоварен ден. Но пък работата ми е страст. Гледам мачове по телевизията, следя движение на коефиценти и се опитвам да предположа къде мога да загубя и къде мога да спечеля.

Цветомир: Аз много обичам да съм в офиса събота и неделя, защото счетоводството и администрацията ги няма и сме само аз и букмейкърите.

Боян: Това, че не си в офиса, не означава, че не работиш. Аз съм нонстоп на телефона и гледам сайта на ефбет, коефициентите, мачовете. През приложенията пак си комуникираш. През спортните залози ти си в твоята социална мрежа.

КАКВО ОБИЧАТЕ НАЙ-МНОГО В РАБОТАТА СИ?

Боян: Може би това, че за мен не е работа в онзи, буквалния смисъл на думата.

Цветомир: Да, тя е част от живота. От понеделник до петък сме тук. В събота и неделя, аз ако не съм в офиса, съм на обиколка по различните ни обекти из страната. И после седмицата започва отначало.

ТРЯБВА ЛИ ДА СИ ФЕН, ЗА ДА НАПРАВИШ СТРАХОТЕН ПРОДУКТ ЗА ФЕНОВЕ?

Боян: Казват, че спортните залози не са само за фенове, а за всякакви хора. Тук няма късмет, всичко опира до знания. Трябва да знаеш за какво става дума, да си чел, да си помислил и чак тогава можеш да заложиш. Забелязал съм даже обратното – когато си фен и залагаш, изключваш емоционалното и фенското, взимаш информирано решение.

Цветомир: Няма как да си успешен, ако не си вътре в проблема. Аз така и работя – потапям се напълно. Следя платформата от пърявия й ден и я познавам до последния детайл. Знам какво се случва и около нея – маркетинг, реклама, администрация, счетоводство и т.н. Без да знаеш всичко това, няма да успееш. Не вярвам, че отнякъде може да дойде някой мениджър от друг сектор и просто да започне да работи при нас. Или обратно – аз да се преместя от betting индустрията и да съм също толкова успешен в напълно непозната сфера.

Боян: Повечето английски букмейкърски къщи са започнали като семеен бизнес. Да, някои от тях излязоха на борсата, привлякоха капитали, разшириха екипите си и станаха мулти-национални компании, но това е нормално.

СПОРТЪТ ВИНАГИ ЛИ Е БИЛ ЧАСТ ОТ ЖИВОТА ВИ?

Боян: Да, разбира се, още от малки и до ден днешен.

Цветомир: Ние сме възпитаници на спортно училище. Брат ми е завършил НСА, аз УНСС след това. Не сме се състезавали един с друг, защото бяхме в различни възрастови групи, но винаги сме спортували. Тренирахме кану-каяк. Аз бях по-добър на късите дистанции, а той – на дългите. Разбира се, играели сме и футбол, но не професионално.

ПО-ЛЕСНО ЛИ Е ДА РЪКОВОДИШ БИЗНЕС С БРАТ СИ?

Боян: Да, определено е по-лесно. Можете да си кажете всичко.

И КАТО СТАНА ДУМА ЗА ЕКСПАНЗИЯ, КЪМ КОИ ПАЗАРИ ГЛЕДАТЕ?

Боян: Първо погледнахме към съседните на нас държави и къде е регулиран този бизнес – Събрия, Македония, Румъния, Гърция.

КАКВО ВИ ПРАВИ КОНКУРЕНТНИ НА ДРУГИТЕ ПАЗАРИ И КАК ПРЕЦЕНЯВАТЕ ДАЛИ ТЕ ИМА ПОТЕНЦИАЛ?

Боян: След географския фактор “близо до България”, следващите големи държави, в които живеят доста българи, са Испания и Италия. Там имаш възможност за развитие, защото където и да отидеш, трябва да имаш екип, който да може да се грижи за бизнеса ти. В Испания има голема българска диаспора и това помага основното ти ядро да е българско. Дори в днешно време езикът е много важно нещо, за да може да има комуникация, и така имаш един проблем по-малко. Местните българи бързо се адаптират, пък и познават бранда от България.

Иначе сме пробвали да направим efbet и в Камерун покрай футболиста Самюел Ето’о. Брат ми влезе в контакт с него и двамата работиха в посока да се взимат лицензи за там. В крайна сметка преценихме, че ако ще се развиваме международно, трябва да започнем от съседните страни.

Цветомир: Когато преценяваме къде да отидем, гледаме и големината на пазара. В Испания и Италия бизнесът е голям и дори да вземеш само 5% от пазара, пак е много. Много искаме да отидем и в Англия, за да се докажем в меката на betting-a. Ако можеш да печелиш на най-конкурентния пазар, ще можеш да печелиш навсякъде.

КАКВА Е СПЕЦИФИКАТА НА СПОРТНИТЕ ЗАЛАГАНИЯ В БЪЛГАРИЯ?

Цветомир: В сравнение с останалите държави, България дава лесен достъп до лицензи и старт. Но има свойте своите особености.

Боян: В спортните залагания човек не играе, за да си вземе адреналина от хазарта и тръпката. Той трябва да седне, да го помисли, да заложи, да гледа мача. Малко по-специфичен клиенти си.

Цветомир: За спортните залагания трябва да си попрочел нещо. Не може да хванеш един лист, да напишеш 1х2 и да ти е интересно. Трябва да знаеш отборите, футболистите, кой ще играе, кой няма да играе. Игра на умения е и това я прави не особено достъпна. Незапознатите не участват, защото нямат достъп до информацията, с която да извършат такова залагане. От друга страна, ние постоянно улесняваме и подобряваме платформата. Буквално ти трябват 5 минути, за да се ориентираш и да играеш.

А ПЛАТФОРМАТА ЛИ Е НАЙ-ВАЖНА ЗА УСПЕХА НА EFBET?

Цветомир: Не, искат се множество фактори. Ако беше само платформата, то тогава софтуерните гиганти щяха да бъдат най-големите в бранша. За съжаление или за щастие, не е само едно нещото, необходимо за успеха. Никой не може да каже. Аз също не мога да кажа: ето това е рецептата за сайт за спортни залози.

Боян: Ако ви прави впечатление, има много компании за online спортни залагания, които през годините се появиха и изчезнаха от пазара. Също така, много offline компании не успяха да преминат успешно към online пространството.

ЗАЩО ИНВЕСТИРАТЕ В СПОРТА – ОТ ФИЛАНТРОПИЯ ИЛИ Е МАРКЕТИНГ ИНСТРУМЕНТ?

Цветомир: Филантропия, маркетинг, реклама, социална отговорност.

Боян: Всичко в едно. Любов към спорта и футбола.

Цветомир: Когато целият ти живот е бил спорт, изпитваш дълг. Той ти е дал много, редно е да върнеш. Въпреки че съм тренирал кану-каяк, футболът е спортът, който гледам постоянно. Ходя на тренировки, гледам деца и юноши. Едно време, преди да се контузя, играех много.

Боян: Всички играехме. Не професионално, но постоянно играехме.

КОЛКО ОТБОРА СПОНСОРИРАТЕ?

Цветомир: Сигурно около 150.

Боян: Но не само футбол – и баскетбол, и волейбол. От тях около 125 подкрепяме в името на спорта.

Цветомир: Отбори от пета и четвърта лига, аматьори. В Румъния планираме да направим нещо подобно и избираме отбор, който да започнем да подкрепяме. Пазарът там е сходен на нашия.

КОЙ Е ЛЮБИМИЯТ ТИ ОТБОР И ИГРАЧ?

Цветомир: ЦСКА и Емил Костадинов. Любимият ми мач е срещу Левски 5:0 с четири гола на Стоичков. 89-а година.

Боян: Бяхме на този мач. Баща ни ни беше завел и седяхме в сектор А.

БАЩА ЛИ ВИ ЗАПАЛИ ПО СПОРТА?

Цветомир: Не, той ни запали по ЦСКА.

Боян: Мен ме запалиха в 42-ро училище. Там идваха спортни скаути, които оглеждаха децата в час по физкултура. Попитаха ме искам ли да тренирам лека атлетика и кану-каяк. Какво е това каяк, питам аз? Отиваш на Панчерево, гребеш в лодка, беше отговорът. Реших да пробрвам и така кандидатствах в спортното училище с двете специалности. В лека атлетика бях първа резерва, защото приемаха по една-две бройки. В каяк бях първи.

ИМАТЕ ЛИ СПОРТИСТИ В ЕКИПА?

Цветомир: Да, от букмейкърите има много бивши футболисти. Не са известни. За да си букмейкър, трябва да си съобразителен, да имаш бързи реакции, познания по математика и английски.

Боян: Много адреналин има в тази работа и определено опита в спорта помага

АКО МОЖЕХТЕ ДА СЕ ВЪРНЕТЕ НАЗАД ВЪВ ВРЕМЕТО И ДА ПРОМЕНИТЕ НЕЩО, КАКВО ЩЕШЕ ДА Е ТО?

Цветомир: Щях да развия интернет бизнеса по-рано. Нямаше да анализирам световните тенденции толкова много и щях да действам бързо.

КАК СИ ПОЧИВАТЕ?

Цветомир: Като ходя по мачове. Гледам футбол.

Боян: Да, аз имам семейство от 13 години и си почивам, когато съм с тях, но те живеят с моя режим.

Цветомир: Така е, вписват се. Синът ми започва да работи при нас. Лесно ми е да работя с него. Още е студент, но гледа да помага. Все ме пита какво да свърши, къде да отиде.

КОЙ Е СЛЕДВАЩИЯТ ГОЛЯМ MILESTONE В РАЗВИТИЕТО НА ИНДУСТРИЯТА?

Цветомир: Следващият бум са електронните спортове. Залагането на Dota, CSGO и всички останали. В България все още не са толкова популярни.