Светът на ски-бягането потъна в скръб. Бившата националка на Финландия Мона-Лиса Ноусиайнен е починала в понеделник вечерта на 36-годишна възраст след продължително боледуване. Новината е потвърдена от нейното семейство.

Финландката, която дълго време се състезаваше с рождената си фамилия Малвалехто, има две победи и едно второ място в стартове от Световната купа по ски-бягане. Общо десет пъти е влизала в Топ 10 на различни състезания. Носителката е на три златни, един сребърен и един бронзов медали от световни първенства за юноши.

Ноусиайнен дълго време беше част от финландския отбор за Световната купа. Тя прекрати кариерата си през пролетта на 2018 година, след като не попадна в тима за участието на олимпийските игри в Пьонгчанг.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

В родината си състезателката по ски-бягане беше известна и с музикалния си талант. Тя е завършила престижната академия „Сибелиус“ със свирене на акордеон. Печелила е златен и сребърен медали от музикални състезания.

Сред изказалите своя шок от смъртта на Мона-Лиса Ноусиайнен бяха много популярни лица на ски-бягането. Финландската звезда Айно-Кайса Сааринен призна, че дълго време двете са споделяли една стая по време на лагерите на националния отбор и по време на състезания.

Двукратната олимпийска и световна шампионка Юстина Ковалчик беше изключително кратка в мъката си. „Нямам думи. Много тъжно“, написа полякинята в „Туитър“.