Ултрамаратонецът Христо Цветков постави национален рекорд на България за 24-часово бягане. На провелото се в Тимишоара (Румъния) Европейско първенство по 24-часов ултрамаратон той записа невероятно постижение, успявайки да пробяга цели 220 километра! Цветков направи 180 обиколки по трасето на надпреварата, като финишира на 27-ото място при дебюта си на големия форум. Именно той е притежател и на националния рекорд за 12-часово бягане (130 км и 240 метра, които записа в тазгодишното издание на "Spring360". 

23-годишният Цветков, който е родом от Сопот, беше най-младият участник, престрашил се да застане на старт в тежкото изпитание в Тимишоара. България имаше още двама представители - опитният ултрамаратонец Тодор Димитров, който успя да измине 187 километра и завърши 53-ти, както и Михаела Енгларо - 61-ва при жените с малко над 133 пробягани км. Те също заслужават адмирации за постиженията си.

На страницата си във "Фейсбук" - "Ицо пак тича", Цветков публикува обширен разказ, запознавайки ни в детайли с изминалата надпревара в Румъния. Европейското първенство бе тест за Христо преди предстоящите му други важните събития - Спартатлон - елитното състезание от Атина до Спарта (250 км) и Световното първенство на 24-часов ултрамаратон, което ще се проведе догодина в Австрия.

"От 150 до 175-ти километър зачестих ходенето, спирах още веднъж за масаж и прекарах почти 10 минути в опити да изчистя един много дълбок и болезнен мазол. Това бяха най-тежките километри от състезанието, в които гледах още няколко филма от продуцентите на "Защо съм тук?" и "С какво заслужих това?". Някъде там започна да се съмва и направих сделка със себе си, че ще стигна до 216 км, колкото да се класирам за Спарта, и после ще изчакам финала в шатрата, но до тогава няма да сядам повече. Последната обиколка използвах за тест на физическата форма и бягах с пейс около 4:30 мин/км, което потвърди теорията ми, че за пръв път краката ми бяха по-тренирани от главата", е само част от разказа на Христо Цветков. Целият текст, написан от ултрамаратонеца, може да прочетете - ТУК!
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ