Югозападният университет „Неофит Рилски“ – Благоевград започна изграждането на първата на Балканския полуостров зала с три тенис корта, покриваща международните изисквания за провеждането на големи турнири от сериите ATP 250, какъвто е „София оупън“ в „Арена Армеец“, пише struma.bg.

Модерното съоръжение на стойност 750 хил. евро се изгражда по европейски проект. То ще бъде позиционирано в югозападната част на откритите спортни площадки над Първи учебен корпус. Там вече от няколко дни кипи дейност и багери обработват терена. Предвижда се трите съществуващи тенис корта да бъдат покрити с лека конструкция и тента с приблизителни размери 40х60 м. В покритото съоръжение ще са разположени трибуни за зрители със 750 места.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

За осветление и отопление през студените месеци е предвидена система със соларни панели. За връзка на сградата с новите съблекални ще бъде изграден и закрит коридор. По план залата трябва да бъде завършена в края на месец септември тази година. При спазване на заложените изисквания в нея ще могат да се провеждат международни тенис турнири от ранга на започващия на 4 февруари „София оупън“ и да се надяваме в Благоевград да дойдат тенисисти като Григор Димитров, Стан Вавринка, Новак Джокович, Стефанос Циципас и други играчи от световния топ 30.

Освен за спортни прояви и състезания залата ще може да се използва и за други големи събития, като концерти, форуми… Наред със съвременното спортно съоръжение в ЮЗУ „Неофит Рилски“ се изгражда и система за капково напояване на зелените площи в 1 УК на стойност 600 000 лв. по европроект. Вече е завършена сондата и са изготвени резервоарите за напояване.