В Tвърдица учредиха сдружение с инициатива за изграждане на модерна ски зона в подножието на връх Чумерна. Това съобщиха за БЛИЦ заелите се със страхотния проект.

Идеята за изграждане на „Ски зона Чумерна“ в подножието на едноименния връх, който е в близост до град Твърдица, се появява преди повече от дванадесет години. Основен двигател на инициативата е инж. Георги Гвоздейков, който е свързан с друг местен проект – Рали Твърдица, действащ вече 15 години, като направи града и региона доста атрактивна и популярна дестинация. 

Твърдица и околностите разполагат с богат потенциал за зимен и летен планински туризъм, чрез даденостите и ландшафта на източната част на Стара планина. 

В последните години планинското градче е подложено на сериозна демографска криза, прираст на ромско население, драстично намаляване на икономическия растеж и влошаване на благоприятните условия за създаване на бизнес. Това принуждава младите хора да напускат родните си места в община Твърдица, за да търсят препитание и реализация в други големи градове и дори да напускат страната. Именно тези негативни фактори провокираха отново идеята за търсене на най-подходящата инициатива за съживяване на региона и намиране на алтернатива за създаване на работещ отрасъл в сферата на туризма, носещ приходи и поминък за населението в община Твърдица. 

Инициативата и идейният проект включват в себе си изграждането на модерен ски център от регионално и национално значение. Природните дадености и ландшафта на местността около връх Чумерна, кореспондират с условията за построяване на модерен седалков лифт с дължина от 1600 м. Начална станция е разположена в местността "Циганска поляна" с 1150 м.н.в., до която води асфалтов път и крайна станция с кота 1500 м.н.в. билото преди върха. Седалковият лифт с капацитет 2100 души на час, ще обслужва три ски писти с обща дължина 4044 м и денивелация 350 м. Проектът предлага пистите да бъдат оборудвани с най-модерната система за производство на изкуствен сняг, чрез която ще бъде гарантиран дълъг зимен сезон при евентуална липса на снеговалеж.

Презентирането на идейния проект бе направено пред широк форум жители и общественици от града и региона, които инициираха общо събрание за учредяване на „Сдружение за изграждане на модерна ски зона - Чумерна".  

Сдружението ще работи в обществена полза, като целите ще бъдат:
- Обединяване на усилията от общественици и професионалисти от Община Твърдица и генериране на мощна гражданска инициатива за изграждане на модерна ски зона, разположена в подножието на връх Чумерна. 
- Съдействие за развитието на туризма във всичките възможни разновидности с приоритет зимен туризъм и зимни спортове, летен туризъм, развлекателен туризъм, включително и предложения и мерки  за подобряването на условията за развитието на селския и еко туризма в общината.
- Подпомагане на проекти с дейности , свързани с облагородяването и опазването на растителни и дивечови видове характерни за землището на региона, а именно залесяване на типичните за региона растителни видове и разселване на дивечови видове.
- Подпомагане при оптимизирането на правната, данъчната и административната среда, в която организацията функционира.
- Съдействие за постигане на финансова устойчивост, разширяване на възможностите за самофинансиране на уставните дейности.
-  Подобряване координацията и партнирането на структурите от местната и държавна власт.
- Разработване на програми, съгласувани с Министерство за младежта и спорта, Министерство на Туризма, Министерството на земеделието и горите и Министерство на околната среда и водите.

В управителният съвет на сдружението са привлечени личности и хора, както от бизнеса, така и жители на общината, които имат за задача да работят активно в посока популяризиране и стартиране на идеята, като: Злати Златев – директор на Национална телевизия Евроком, инж. Дечо Николов – управител на строителна компания, инж. Петко Петков – управител и собственик на текстилна фабрика Аглика, о. р. инж. Иван Стойнов – бивш началник щаб на авиобаза Безмер, Мирослав Дяков – управител на ИМИД ООД, Стоян Бояджиев – управител на ЙОЛИТА ЕООД, Йордан Йорданов – земеделски производител и търговец, Любомир Георгиев, Величко Драгнев и Койчо Михов. За председател на сдружението единодушно бе избран инж. Георги Гвоздейков (вдясно), който е идеолог и лице на тази сериозна инициатива.