Вегас Голдън Найтс – ВАШИНГТОН КЕПИТЪЛС 3:4
(0:0, 3:2, 0:2)
В серията: Вашингтон печели с 4:1 и става шампион на НХЛ

Вашингтон Кепитълс спечели Купа Стенли за първи път в историята си, след като се наложи над Вегас Голдън Найтс в оспорван пети мач от финалния плейоф на НХЛ. Тимът от американската столица два пъти излиза напред в резултата в Лас Вегас, но в края на втората третина лидерство имаха домакините от Голдън Найтс.

Якуб Врана, Александър Овечкин, Деванти Смит-Пели и Ларс Елер се разписаха за успеха на столичани. Брейдън Холтби направи 28 спасявания. Нейт Шмид, Давид Перон и Райли Смит бяха точни за „златните рицари“, които в първата година на съществуването си достигнаха до финал за Купа Стенли. Марк-Андре Фльори отрази 29 удара към вратата на тима от Лас Вегас.

Така беше сложен край на 44-годишното чакане на Вашингтон Кепитълс за титла от НХЛ. Тим от американската столица не беше ставал шампион в един от Голямата четворка на американските спортове (американски футбол, бейзбол, баскетбол и хокей на лед) от 1992 година. Тогава Вашингтон Редскинс печели Супербоул по американски футбол с 37:24 над Бъфало Билс.

Звездата на Кепитълс Александър Овечкин пък сложи край на личното си чакане, продължило 13 години, за спечелване на Купа Стенли. Сега на Ови му остава да стане олимпийски шампион, за да влезе в Златния клуб, където членовете са ставали носители на Купа Стенли, световни и олимпийски шампиони. 32-годишният руснак е трикратен световен първенец с Русия (2008, 2012 и 2014 г.). Освен това Овечкин беше награден с трофея "Кон Смайт" за най-полезен играч по време на плейофите. той стана едва четвъртият играч в историята на НХЛ, който има три трофея "Харт" (за най-полезен играч в редовния сезон) и поне един трофей "Кон Смайт". Останалите трима са легендарните Уейн Грецки (9+2), Боби Ор (3+2) и Марио Лемьо (3+2).

С попадението си в петия мач срещу Вегас Голдън Найтс Александър Овечкин постави рекорд на НХЛ по вкарани голове в плейофите. Това беше 15-ото му попадение в елиминационната фаза през този сезон, с което подобри досегашното върхово постижение от 14 гола, което е поставено от Джон Дрюс през 1990 г., който по това време също носи екипа на Вашингтон Кепитълс.

Голмайстор на плейофите по системата гол+пас стана Евгени Кузнецов. Той подаде за попадението на Якуб Врана и така приключи плейофите с 30 точки (12 гола и 20 асистенции). Той е третият руснак, станал голмайстор на плейофите. Другите двама са Сергей Фьодоров и Евгени Малкин.

ПРОГРАМА, РЕЗУЛТАТИ И КЛАСИРАНЕ В НХЛ