Микаела Шифрин записа поредно знаменито постижение срещу името си, ставайки скиорката с най-много победи от Световната купа в рамките на един сезон. Американката спечели слалома в чешкия курорт Шплиндеров млин, взимайки 15-ия си успех през състезателната година. По този начин 23-годишната Шифрин изпревари легендата Френи Шнайдер, която имаше 14 през сезон 1988-89.

В историята на алпийските ски няма скиор при мъжете или жените, който да е взимал 15 победи за един сезон. Шифрин постигна рекорда само четири дни преди да навърши 24 години.

Победата е 58-а в кариерата на американката. Тя си беше осигурила предсрочно Големия кристален глобус за трета поредна година, както и малкия глобус в слалома за шести път в последните седем години.

Дотук през сезона тя спечели седем слалома, три гигантски слалома, един градски старт, един паралелен слалом, както и три старта в супер-Г. Тя може да изравни и друг рекорд, този на Яница Костелич от осем спечелени слалома в един сезон.

Само в слалома победата е 39-а за Шифрин, с което тя вече е само на една в дисциплината зад легендарния Ингемар Стенмарк.

На 89 стотни зад Шифрин остана швейцарката Венди Холденер, която записа 21-и подиум в кариерата си и още няма победа. Трета се нареди Петра Влъхова, която беше на огромна разлика - 2.03 секунди.

"Радвам се, че бях силна и в двата манша. В предишния старт не бях доволна, че не запазих концентрация през цялото време. Знам, че тук хората искат да видят Петра (Влъхова) на върха, но състезанието беше страхотно и публиката много ни окуражаваше", каза Шифрин след състезанието.

До края на сезона остават само четири старта - финалите в Солдеу, Андора през следващата седмица.