Бившият световен шампион Веселин Топалов направи реми за 35 хода срещу слабо известния французин Жан-Ноел Риф във II кръг на шахматния фестивал в Гибралтар, а след това изнесе лекция. Темата бе "Грешките в ситуации, в които ходовете изглеждат естествени". 

След това Топалов дълго отговаря на въпроси. В отговорите си той разказа за четирите си най-ценни победи (над Крамник през 2008-а, Ананд в София през 2005-а, Аронян през 2006-а и Вайехо на олимпиадата през 2014-а), в които е направил новинки от теоретично значение за шаха. 

Той се обяви и за съкращаване на контролите на партиите с по 30 мин. на играч, т.е. по 90 минути на всеки. "Сега играчите правят по памет първите 20 хода, а, както вървят нещата, ще почнат да играят автоматично първите 30", мотивира се той, цитиран от в. „Сега“.

Топалов обясни и защо не е победил Риф: "Средното ниво на шахматистите се е увеличило сериозно, в сравнение с докомпютърната епоха. Всички се научиха да играят и на силния шахматист невинаги му е лесно със съперник, чийто рейтинг е доста по-малък. Преди четвърт век, на открити турнири с лекота побеждавах по-слабите. Сега е друго нещо", каза Топалов.

Той разказа, че първият му треньор е бил голям почитател на Робърт Фишер, затова и той е такъв. "Освен Фишер харесвам, разбира се, Каспаров, но още и Карпов. И сам не заня защо, но му бях почитател, макар стиловете ни да са напълно различни", допълни бившият световен шампион.

Топалов призна, че не би искал в Гибралтар да срещне Хикару Накамура, защото "той постоянно ме надиграва".

Но най-интересното дойде накрая, когато бе попитан за стария си враг - руснака Владимир Крамник, с когото играха за световната титла в Елиста през 2006 г. Тогава се разгоря т.нар. "тоалетен скандал", след който Крамник успя да вземе титлата от Веско. След тази случка двамата дори не си подават ръка преди и след партия.
"Нашите взаимоотношения не трябва да се наричат лоши - ние просто не си говорим. Нищо ново по този въпрос не мога да кажа. Само ще отбележа, че той е като Мерил Стрийп - надценен", каза Топалов, препращайки към изявлението на американския президент Доналд Тръмп за актрисата.