Играй БЛИЦ ГЕЙМ 4 - ТУК!

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев ще посети обновения Зимен дворец в София на 2 oктомври (вторник) в 10:00 часа. Съоръжението не беше претърпявало сериозна реконструкция от пускането си в експлоатция през 1983 година. Министър-председателят Бойко Борисов е поканен да присъства на събитието.

През 2017 година Министерство на младежта и спорта и търговското дружество„Академика 2011“ ЕАД осигуриха финансиране за извършване на ремонтни дейности, които да осигурят енергийна ефективност на сградата, както и необходимите условия за тренировки и състезания.  Стойността на реконструкцията е 4 млн. лв без ДДС, от които 3 млн. лв. по договор с гарантиран резултат (ЕСКО ДОГОВОР) за енергийна ефективност и 1 млн. лв. 10-годишен кредит за строително-монтажни дейности. 

Важно за трениращите беше, че ремонтът се извърши без да се прекъсва тренировъчната и състезателна дейност на федерациите.

След приключване на ремонтните дейности залата разполага с изцяло обновени съблекални, бани и санитарни възли към тях, входно фоайе, лекарски кабинет, помещение за допинг контрол, обновена основна зала с ново осветление и климатична инсталация, нова мантинела, нови подови каучукови настилки, отремонтирани седалки и трибуни. Подновени са дограмата, електроинсталациите, канализационната и водопроводната инсталация, фасадите на сградата са топлоизолирани. Покривът е изцяло ремонтиран – с нова паро-, топло- и хидроизолация. Броят на съблекалните е увеличен двойно, което позволява тренирането на по-голям брой клубове и състезатели. Изпълнено е ново  LED осветление, което наред с всички изпълнени мерки за енергийна ефективност намалява общите експлоатационни разходи за обекта. Изпълнено е защитно покривало на леденото поле, което ще позволи провеждане на мероприятия в залата целогодишно без да се размразява леда. 

След извършването на всички посочени дейности сградата доби съвременен облик и не отстъпва на добрите европейски и световни образци за подобен тип съоръжения. "Академика 2011“ започва ремонт и на тренировъчната зала, който ще струва около 1 милион лева.

Припомняме, че през 2014 г. правителството на Пламен Орешарски предоставя на държавното дружество „Академика 2011“ г. поръчка за 35 милиона лева без ДДС. Същата година служебният министър на спорта Евгения Раданова уволни ръководството на "Академика 2011" и сезира прокуратурата. „Липсват всякакви документи и информация за подробностите около това как е била формирана сумата, посочена като необходима за извършване на ремонта. Истината е, че става дума за произволно число. Това не е нормално. Напълно неоснователна прогнозна стойност. Ще бъдат разходвани обществени средства, а една от основните цели е това да не е така и да не се действа по този начин“, каза тогава Раданова. 
 
"Ясно е, че Пламен Орешарски и хората около него искат да откраднат от парите за ремонта на Зимния стадион – повече от половината, предвидени за целта 50 млн. лева. И това е професионалното мнение на архитектурната мисъл в България", коментира тогава Румен Петков.

През 2016 г. по изрично нареждане на Бойко Борисов тази поръчка е спряна. Впоследствие екипът на министър Красен Кралев довърши съдебната битка за отмяната на поръчката. 35 млн. лева за ремонта на Зимния дворец са пренасочени към "Арена Бургас", защото е трудно обяснимо как за обновяването на Зимния дворец са предвидени 45% от парите, опуснати за много по-модерната и голяма „Арена Армеец“. ("Арена Армеец" има 12 000 места, а Зимният дворец – 2500). Целесъобразно решение в създадената ситуация е средствата да бъдат инвестирани в алтернативен значим проект – "Арена Бургас".

Ремонтът на Зимния дворец започна през 2017 г. и включва въвеждане на енергоефективни мерки и строително-монтажни дейности по основната и тренировъчна зала на двореца. Стойността на реконструкцията е 4 милиона лева без ДДС, от които 3 милиона по договор с гарантиран резултат (ЕСКО ДОГОВОР) за енергийна ефективност и 1 млн. лв. 10-годишен кредит за строително-монтажни дейности.