В арена на единствената по рода си екстремна надпревара "Red Bull Moreni Challenge" се превърна в събота природният скален феномен Морените в местността Златните мостове на Витоша, разчупвайки всички представи за планинско състезание. По идея на българския спортен ориентировач, бегач и рекордьор Кирил Николов – Дизела, 93-ма мераклии се включиха в състезанието нагоре по формиранaта преди около 5 млн. години каменна река с дължина на трасето от 700 метра. 

За първи път в България и света едни до други бягаха атлети, ориентировачи, катерачи, борци, паркурци, фри-рънъри и ентусиасти с афинитет към необикновените състезания. Между тях имаше както опитни спортисти, така и хора с най-различна подготовка и възраст между 18 и 48 години, за които личното предизвикателство бе по-важно от постигането на добро време.

„Не идвам да спечеля, а да надмина себе си. За мен бе мечта да участвам в такъв вид състезание. Бягам по природни пътеки, и тук тествах какво съм постигнала“, сподели Габриела Георгиева, една от участничките. 

Изключително сериозен за преодоляване, теренът постави на изпитание състезателите, които освен отлична техника, ловкост и бързина, трябваше да демонстрират и завидна концентрация и воля, за да пристигнат безпроблемно на финала за най-кратко време, преценявайки точната линия и подходящите камъни. 

От общо 93-ма участници 84 бяха мъже и 9 жени, като мъжете стартираха в три квалификационни серии. Победител  в първата надпревара "Red Bull Moreni Challenge" с време 6:02 минути стана Иван Сираков, един от най-добрите родни ориентировачи и близък приятел и „колега“ на Дизела. Сираков сподели, че минава трасето за първи път и именно ориентирането много му е помогнало за успеха. 

При жените с най-добро време 9:08 минути първа се класира Десислава Христова, също със сериозен дългогодишен опит в ориентирането и планинското бягане. Призьорите бяха наградени от самия вдъхновител на "Red Bull Moreni Challenge" – Кирил Николов - Дизела. Пълното класиране - ТУК

За безопасността на състезателите по време на беговата надпревара следяха медици и екип на „Спасителна служба“ с ръководител Красимир Стоянов, които бяха нащрек през цялото време, готови да се отзоват при проблем. За щастие нямаше случай на нито един инцидент, което е доказателство, че участниците внимателно са преценили всеки един участък от екстремното трасе.

ВИДЕО: ФИНАЛЪТ ПРИ МЪЖЕТЕ - ТУК!

Всички присъстващи споделиха, че вече очакват с нетърпение следващото издание на невижданата надпревара през 2019 г.