Българският алпинизъм загуби една от най-колоритните си фигури, оставил ярка следа като алпинист, ски-алпинист, треньор и преподавател. На 70 години внезапно ни напусна Димитър Бърдарев - един от най-известните ни алпинисти. Професорът беше дългогодишен преподавател в катедра ТАО ("Туризъм, алпинизъм и ориентиране") в Националната спортна академия "Васил Левски".

Роден през 1949 г. в Банско, още от детските си години живота му е свързан с планината. С алпинизъм започва да се занимава от 1966 г., като минава през школите на ЦСКА и ВИФ. Дълги години е един от най-добрите състезатели по ски-рали в България, победител през 1976 г. в реномираното международно ски-рали в Леко, Италия.

Димитър Бърдарев осъществява изкачвания на редица трудни маршрути в Алпите, Кавказ, Памир. Бил е осем пъти на Елбрус, преминал е трудния траверс на веригата Шхелда.

Изкачил е седемхилядниците Комунизъм, Ленин и Ношак. Взел е участие в съвместната експедиция на армейските алпинисти от България и СССР в Памир, когато са изкачени два върха - "България" и "Шипка". Участник е в националните експедиции "Лхоце-81" и "Еверест-84", където достига до 7800 метра.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

След като завършва ВИФ "Георги Димитров", Димитър Бърдарев свързва и професионалния си живот с алпинизма. Той е дългогодишен преподавател и ръководител на катедра "ТАО" в Националната спортна академия, където става и професор.

Дълги години е бил в бюрото на БФА и БАК, член на треньорския съвет. Отличен е със званията "Заслужил майстор на спорта", "Заслужил треньор по алпинизъм", носител е на ордените "Георги Димитров" и "Народен орден на труда".

Поклонението ще бъде в родния му Банско.

Поклон! Мир на душата му!

Eкипът на БЛИЦ изказва искрени съболезнования на семейството на Димитър Бърдарев!

Бърдарев получава почетен плакет за принос в развитието на Национална спортна академия "Васил Левски" от ректора на НСА проф. Пенчо Гешев: