Ултрамодерен и многофункционален покрит басейн искат да построят във Враца, обяви на пресконференция кметът на града Калин Каменов. За целта ще се желае финансиране от държавата, а по предварителни разчети новото бижу в спортен комплекс „Христо Ботев“ ще струва около 4,5 милиона лева. 

„Ще поискаме финансиране от държавата, тъй като нашите ватерполисти и плувци са лицето на България, тъй като в голямата си част са национални състезатели“, мотивира се кметът Каменов, цитиран от "Конкурент".

Проектът на обекта беше представен от архитект Валери Маринов, според когото новият обект ще разполага с басейн с размери 33.3 на 21 метра, 4 големи съблекални, треньорски стаи, фитнес стая, лекарски кабинети и пресцентър, а пред сградата ще има 63 паркоместа за автомобили и 2 стоянки за автобуси. „Проектът е съгласуван със спортните клубове, а важно в неговото изпълнение е, че на покрива му ще има солари и фотовоалтаици, които ще набавят 35-40% от нужната му енергия“, коментира арх. Маринов.

Размерите на плувния басейн ще позволят провеждането на срещи до ниво Балканиада за плувци и ватерполисти.

„Благодарим на кмета и екипа му за това модерно съоръжение, което се надяваме да се случи по-скоро. Старият басейн вече си е изживял времето“, коментира Венцислав Николов, представител на един от клубовете във Враца. Думите му подкрепи и Митко Начев от СК Ботев 2000, чиято женска формация повече от 15 години не дава на друг купата и титлата на България във водната топка.