УЕФА ще поиска компенсация от 300 милиона долара от клубовете и първенствата за отлагане на Евро 2020 с една година заради пандемията от коронавирус.

Това е сметката, която европейската футболна централа е направила в последните дни и ще предостави на националните федерации по време на днешната историческса видео конференция, пише theathletic.com.

Безумното искане на хората от Нион е изключително несправедливо, тъй като вероятно ще засегне всички клубове на страните членки на УЕФА. Това означава, че и българските отбори, и БФС ще трябва да плащат солидарно със свръх богатите грандове и национални федерации от Западна Европа. 

Очаква се УЕФА да представи идеите си за довършване на сезоните в евротурнирите, трансферните прозорци, казуси с изтичащи договори, както и за възможностите за провеждане на Евро 2020 и плейофите за класиране.

Няма официална информация в колко часа футболната федерация на Европа ще проведе видеоконференцията. Неофициално се говори за 14:00. Не се знае и колко дълго ще продължи тя.

Приоритетът на членките на УЕФА е завършването на държавните шампионати, тъй като нито една от тях няма желание да обяви нулеви сезони в първенствата и турнирите за националните купи. Те се надяват да успеят да завършат своите турнири най-късно до края на юни. Незавършването на първенствата може да отприщи редица съдебни дела срещу националните федерации.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Другата опция, която УЕФА разглежда, е провеждането на европейското първенство в края на 2020 г. В същото време Русия изрази желание да приеме домакинството на европейското първенство още през лятото. Към нея се присъедини и Турция. Случаите на коронавируса и в двете държави обаче се увеличава.

Според предварителните планове Евро 2020 трябваше да се проведе от 12 юни до 12 юли. За домакини бяха определени 12 европейски града. Необичайният формат на турнира се дължи на факта, че евроцентралата по този начин искаше да отбележи 60-ата годишнина от създаването си. Откриването на Евро 2020 трябваше да е в Рим, а закриването в Лондон. За домакини на мачовете бяха определени ощe Санкт Петербург, Мюнхен, Баку, Букурещ, Дъблин, Копенхаген, Будапеща, Глазгоу, Билбао и Амстердам.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА - ТУК!