Сумистът Ямамотояма, който след месец ще дебютира в елитната дивизия като джорю, се е прицелил в любопитната титла за най-тежък японски състезател в националния спорт на “страната на изгряващото слънце”, обявиха местните медии. В момента той тежи 232 кг, като му остават още 8 к, за да настигне настоящият рекордьор Сусануоми.
Най-тежкият сумист в историята на този спорт е хаваецът Конишики със своите 284 кг, той обаче стигна до титлата одзеки, но така и не успя да се превърне в йокодзуна. Най-масивният в момента действащ състезател по японската борба е руснакът Анатолий Михаханов - Оорора, който тежи 254 кг.
На 10 години Ямамотояма бил 100 кг, а на 20 вече ударил и мярката за 200-те на кантара. Сумистът, чието рождено име е Рюичи Ямамото се похвалил пред местните медии, че на едно ядене може да погълне 146 порции суши, 2 кг пържоли или 10 чинии с паста.
В началото на 2007 г. Ямамотоява стигна до подготвителната степен маедзума, от която се тръгва в професионалното сумо. В този спорт по-тежък често означава и по-силен. Сумото датира от 2000 години, като е тясно обвързан със спазването на шинтоистките традиции. В последно време се наблюдава инвазия на чуждестранни спортисти, докато младите японци все повече се оттеглят от традиционния за страната спорт. Често срещани проблеми при сумистите са високото кръвно налягане и диабет./БЛИЦ