Огромен допинг скандал е на път да избухне в САЩ, тъй като в него са замесени големи звезди на местния спорт, сред които и Майк Тайсън. Разкритието е на телевизия „Ал Джазира“, която по-късно днес ще покаже филма „Тъмната страна“. В него телевизията използва британския хърделист Лиъм Колинс като агент под прикритие.

Колинс се свързва с Чарли Слай, фармаколог в Остин (Тексас), който работи за института „Гуйер“ - базирана в Индиана клиника против стареене. Във видеото Слай признава, че е бил част от медицински екип, който е помогнал на куотърбека на Денвър Бронкос Пейтън Менинг да се възстанови магически бързо след операция на гърба през 2011г.

Той признава, че клиниката е изпращала хормон на растежа и други препарати на съпругата на Менинг – Ашли, за да се избегне пряка връзка с името на един от най-популярните американски спортисти.

„През цялото време пращахме препарати на Ашли Менинг. Правехме го постоянно и навсякъде. Никога не използвахме името на Пейтън Менинг, а това на съпругата му“, разкрива Чарли Слай.

Фармакологът признава, че семейство Менинг е посещавало клиниката за извършване на интравенозни вливания. Агентът на състезателя по американски футбол отрече тези разкрития и ги нарече „преднамерени и злоумишлени“.

„Тези обвинения са тотален боклук и измислица. Това никога не се е случвало. Не мога да повярвам, че някой говори такива неща. Човекът, които прави тези твърдения, иска да си направи някаква реклама чрез моето име“, коментира Пейтън Менинг пред „Денвър Поуст“.

По думите на Чарли Слай стимулиращият препарат „Делта-2“ е бил изпращан на боксьора Майк Тайсън, бейзболистите Райън Хауърд (Филаделфия Филис) и Райън Цимерман (Вашингтон Нешънълс), както и на състезателите по американски футбол Майк Нийл, Джулиъс Пепърс и Джеймс Харисън. Хауърд, Цимерман и Харисън са отрекли информацията пред „Хъфингтън Поуст“, а Тайсън, Пепърс и Нийл са отказали да коментират.

„Делта-2“ бил е неуловим от антидопинговите процедури преди няколко години. Чарли Слай признава, че препаратът е даван на Дъстин Келър от Маями Долфинс още докато той е бил студент в университета „Пърдю“.  „Използвахме „Делта-2“, тъй като беше неуловим“, твърди Слай.

Филмът на „Ал Джазира“ поставя под въпрос цялата американска антидопингова програма – от по-долните нива на спорта, до олимпийските състезатели и най-елитните професионални спортисти. Разследването праща агента под прикритие Лиъм Колинс до Бахамите, където той се среща с доктор, който твърди, че снабдява със стимуланти олимпийците на Бахамите, на Канада и други държави. Колинс се среща и с лекаря Брендън Сплетцър и фармацевтът Чад Робъртсън, които му препоръчват изключително ефективна допингираща програма, включваща по 10 инжекции на ден.