Александра Жекова, която обяви края на състезателната си кариера, направи емоционално изявление пред медиите. Най-добрата ни сноубордистка говори след церемонията по закриването на един от най-успешните сезони на БФСки. 

Чаровната Жекова сподели през сълзи, че е доволна от факта, че е докоснала много хора, докато се е състезавала активно, както и те нея.

31-годишната Жекова може да се похвали с три победи за Световната купа в сноубордкроса и общо 17 подиума. Тя е първата българка с медал от зимните Екстремни игри в Аспен (САЩ), където през 2012 година взе сребро в коронната си дисциплина.

Жекова е и шампионка от Зимната Универсиада през 2015 година в Гранада (Испания). В Сочи 2014 тя записа най-добро представяне на Олимпийски игри с пето място в сноубордкроса, а в Пьончан 2018 се нареди шеста.

„Със сигурност бе най-трудното ми решение досега. Спортът за мен бе освен призвание и начин на живот, най-голямата ми страст и любов. Мисля, че най-хубавото тепърва предстои. Оставам верен на себе си оптимист. Вярвам, че когато нещо приключва, идва място за новото. Оттук-нататък се надявам да имам силата да продължа напред, много по-уверена и да насоча цялата си енергия към по-дългосрочни цели, които вярвам, че ще бъдат много по-пълноценни и важни“, започна Жекова.

Winbet - победата е емоция! (18+)

„Нашият спорт се развива толкова бързо в световен мащаб, че ако си позволиш да отсъстваш няколко месеца, е много трудно да догониш конкуренцията. При мен за съжаление се случи, че имах няколко сериозни контузии една след друга и това ме възпря, и започна да създава много проблеми в целия тренировъчно-състезателен процес. Постоянно имах да наваксвам много и физически не успях да се справя. Бе невъзможно. Спортът еволюира много“, каза Жекова.

„Най-хубавите моменти от живота ми досега са свързани със спорта по един или друг начин, но най-хубавото е, че… мисля, че докоснах много хора, а и те мен. Това остава най-силното. Моментът на единство в името на целта. Искам за това да благодаря на всички фенове, които винаги са били с мен“, каза през сълзи Жекова.

„Трудна беше моята кариера. Но съм безкрайно благодарна за всеки урок, който съм получила, защото той ме е направил човекът, който съм в момента", продължи многократната шампионка на България. 

„Надявам се да съм в силата си. Беше много трудно да не давам израз на емоциите си и сега. Но нормално е. Надявам се да съм на по-добри места, които ще носят смисъл за обществото. Млад човек съм, активна съм в много сфери и вярвам, че за мен най-доброто предстои, защото ще продължа да уча, да се развивам, да правя, да действам с цялата си сила и енергия. Просто целта занапред ще е друга“, добави Жекова.

След това Сани публикува и емоционален пост в социалните мрежи:

"Стъпка по стъпка изкачваме нашият връх и осъзнаваме как всяка крачка съдържа частица вечност, а животът преминава за миг...всичко минало ще бъде някога забравено, всичко бъдещо, никой не знае дали някога ще се случи... имаме само - сега, миг застинал между безвъзвратното и безкрайните възможности на нашите мисли, желания, действия и нагласи... С поглед вперен в нови върхове и цели, здрава, силна, по-знаеща, можеща и устремена, продължавам напред... Играх честно и с цялото си сърце!
От сърце благодаря на всички, които вярваха в мен, вървят и до сега, заедно с мен, и подкрепят моя личен и професионален път. Вярвам, че това е един добър рестарт, а по-доброто, винаги предстои!".