Тази вечер с полет през Истанбул за Пьонгчанг замина още един български олимпиец. Ски-скачачът Владимир Зографски и неговия треньор Матиаш Зупан отпътуваха спокойни с нагласата, че ще бъдат първите, които ще дадат тон за представянето на нашите в олимпийската столица, съобщава www.bgolympic.org. Квалификационните скокове на малката шанца са насрочени за четвъртък, ден преди официалното откриване на Игрите. 

Това ще е втора Олимпиада за Зографски и първа с новия му треньор. Двамата започнаха съвместна работа от средата на миналата година и според мнението на специалистите във федерацията партньорството им засега върви успешно. 

"Чувствам се спокоен. Целта ми е да подобря класирането си от миналата Олимпиада в Сочи. Вече съм с повече натрупан опит, а и сякаш сега връз раменете ми няма онези свръх очаквания отпреди 4 години. Искам да направя достойно представяне. От сезона не съм много доволен, защото съм способен на повече. Тествахме и променихме много неща, екипировка и сега сме готови за един добър резултат в Пьонгчанг. Шанцата там ми е позната, скачал съм на нея", каза Зографски преди отпътуването си. 

"Влади записва прогрес с всеки изминал ден. В тренировките има скокове сред първите 20-30, остава сега да потвърди този напредък на Игрите. Искам да е ясно, че тази Олимпиада е просто един етап в развитието на Зографски. Той e много млад, тепърва има да израства и да подобрява резултатите си. Вярвам, че в него има огромен потенциал", заяви преди заминаването Матиаш Зупан. 

От 1 юни миналата година Зографски работи с новия си треньор, който е сребърен медалист в отборния ски скок от Олимпиадата в Калгари 1988. В понеделник вечер за Пьонгчанг заминава още една група български олимпийци. Всички от ски-бягането с техните треньори ще бъдат точно в 19:00 часа на Аерогара София Терминал 2, преди да отпътуват с полет през Истанбул за Сеул.