Най-добрият български състезател по ски-скок Владимир Зографски се надява на олимпийските игри в Пьонгчанг да подобри класирането си от предишната Олимпиада в Сочи 2014. Зографски отпътува за Република Корея, а участието му започва ден преди церемонията по откриването на Игрите - 8 февруари. 

"Чувствам се подготвен. Надявам се да направя два добри скока и да подобря резултата си от предишната Олимпиада. Искам да направя достойно представяне", каза Зографски на пресконференция днес. Българинът добави, че не е много доволен от показаното в стартовете за Световната купа този сезон. 

"От сезона не съм много доволен, защото съм способен на повече. Тествахме много неща, екипировка и сега сме готови за един добър резултат в Пьонгчанг", допълни Зографски. 

Той разказа, че е скачал на шанцата в Пьонгчанг, която се доближава до някои европейски шанци. 

"Не бих искал да натоварвам никой с очаквания. Владимир винаги е получавал подкрепата на ММС и на БФСки, защото има потенциал. Той е подготвен за достойно представяне на олимпийските игри", коментира Захари Сотиров, директор направление сноуборд и ски скок към БФСки. От 1 юни миналата година Зографски работи с нов треньор. Той е словенецът Матиаш Зупан, сребърен медалист в отборния ски скок от Олимпиадата в Калгари 1988. 

"Щастлив съм, че съм тук днес. Започнахме сезона с Владимир може би малко късно, тъй като имаше някои неща, които трябваше да нагодим. Той е в много добра физическа форма, но ни трябваше време, за да свикнем с комуникацията помежду си. Работим малко повече за стил и техника. Трябваше да подобрим навиците му относно самите скокове", коментира словенецът. 

Според него място в близо до 20-о ще бъде най-доброто класиране на Зографски на олимпийските игри. "Може би очаквахме по-добри резултати на Световната купа, но този момент с нагаждането беше малко по-труден. Той има класирания около 30-о - 40-о място, но има и около 20-о място в квалификации. Подобно класиране би било най-добро за него на Олимпиадата", добави Матиаш Зупан.