Доскорошният изпълнителен директор на Левски Наско Сираков говори пред "7 дни спорт" по някои от горещите теми у нас в момента:

СЪДИИТЕ
Не съм гледал мача Вихрен - Локомотив (Сф), но вероятно претенциите на столичани са основателни за двата отменени гола. Един от страничните съдии - Иван Вълчев, е пълен бездарник. Сблъсквал съм се многократно с него, зная какво представлява. Вълчев е определено съдия с протекции в съдийството. Обвиненията, които бяха отправени към Боре Александров, са доста тежки и е нормално, докато се поднесат доказателствата, за да се свали напрежение от съдиите, той да излезе в безсрочен отпуск.
Гледах на живо мача Пирин - Литекс. В Благоевград изобилстваше от съдийски грешки, и то в ущърб на Литекс. Нa отбора от Ловеч не им се свириха още класически две дузпи. А адвокатът манекен Керезов отмени 100% гол на Литекс. Изненада ме и много изказването на собственика на Пирин след мача как са надиграли тактически Литекс. Този човек кога стана калайджия, кога почна да разбира от тактика във футбола. В неделя четох материалите в спортната преса на местните кореспонденти и сериозно се замислих дали не съм гледал друг мач. Написаното няма нищо общо с истината и това, което се случи на терена.

ТВ ПРАВАТА

Това, което се случи за телевизионните права, е радостно. Но с тези условия, тези терени, съблекални и т.н. е престъпление към играта. Интересно ми е кой, с какви очи даде лиценз на стадиона в Благоевград и на каква база не дадоха на стадионите в Перник и Петрич. На изпълкома ще поставя ребром този въпрос. Ако искаме да помогнем по някакъв начин, да се задължат тези отбори подменат и оправят тревна настилка, дренажна. Не може в тоалетната на гостите в Благоевград да няма вода, а домакините да се оправдават, че няма налягане. Живеем в 21-и век. Искаме да продаваме скъпо един продукт, а ние какво даваме насреща?

ПЪРВЕНСТВОТО

За мен нямаше изненади. Интересно бе във Варна, където играха два от хитовете от началото на шампионата - Спартак и Сливен. Чух за оплаквания от съдийството, но не съм гледал мача, за да взема отношение. Тези два отбора ще бъдат сред интересните отбори в шампионата. Спартак и Сливен са способни да поднасят изненади, а това може да ни радва. В София закономерното се случи. Славия и ЦСКА взеха очаквани победи. Черно море затвърждава доброто си представяне. Ботев пропусна много последните три месеца, трябва време да покажат истинското си лице.

ОТЛОЖЕНИЯТ МАЧ

Не зная какви са мотивите да бъде отложен мачът Черноморец - Левски. Ползата в случая повече е за домакините. Ако се бе играл сега този мач, то той нямаше да е на техния стадион и щеше да се лишат феновете на Черноморец от удоволствието да гледат мач с един от силните отбори у нас. По принцип съм категорично против отлагане на мачове у нас преди тези в Европа. Така се губи игрови ритъм. Левски ще излезе в Беларус след 10 дни пауза без официален мач. Дано това не се отрази повече негативно на игровата настройка на играчите. В Левски има такива, на които им трябва игрова практика. А това в Бургас щеше да им дойде добре.

ЕМИЛ ВЕЛЕВ

На този етап е правилно решение Кокала да е треньор на Левски. Той познава най-добре качествата на футболистите, с които разполага Левски, възможностите им, бе в тима при най-големите европейски успехи. Би трябвало да знае как да подреди, мотивира отбора. Всичко е в краката на футболистите и как Велев ще ги накара да играят. Затова и решението той да води отбора в този мач на собственика е най-правилното.
Винаги съм бил против обявяването на премиите преди даден мач да става предварително. Футболистите си вадят хляба по този начин, така изкарват заплатите си. Ако не са мотивирани да играят футбол и да ядат бял хляб, значи нямат място в тази игра.

ЕВРОТУРНИРИТЕ

Локомотив (Сф) имат изключително негативен резултат след първата среща с Борац. 1:0 е много добър резултат за този, който го е постигнал. Локомотив играе в София, дано това стимулира отбора. Вярвам, че ще съумеят да се класират.
Грешно е да се смята, че този отбор е слаб, смешен и не бива да бъде подценяван, но това ми се набива в очите, като чета пресата. Във футбола всяко едно пренебрежително отношение не носи нищо добро и не отговаря на силите. Те са много изравнени. Смешно е, нелепо е да се твърди, че Сърбия няма традиции в този спорт. Прогнозата - 2:0 за Локомотив, желая я от сърце на отбора, а и на всички наши участници да продължат напред.
Левски отива с нагласата да спечели в Беларус. Всички ще стискаме палци и ще се молим това да стане, защото не е невъзможно. Отборът има потенциал и играчи, но това трябва да се реализира. Ще е изключително трудно като гост да се спечели, тъй като нашите отбори много рядко го правят. Изпуснахме питомното тук, сега ще гоним дивото. Ако Левски успее да се добере до един гол и прати мача в продължиние, ще успее. Физическата подготовка не вярвам да има проблеми. Ролетката на дузпите не гарантира нищо. Прогноза - 0:1, продължение 0:2 или 1:2 и Левски в групите на Шампионска лига.
Литекс изпуснаха своя шанс да бият в Ловеч и да са по-спокойни на реванша. На Литекс им предстои изклютелно тежък мач срещу опитен отбор. Макаби показаха в Ловеч, че знаят да играят футлол. Литекс има футболни аргументи в атака да вкарат гол. Прогноза - 1:1.
Черно море имат най-големи шансове да продължат напред след резултата, който постигна в първия мач. Няма да е лесно, дано хората в София подкрепят този български отбор да преодолее противника си за УЕФА. Прогноза - 1:0.

ОЛИМПИАДАТА

Нашето представяне бе повече от срамно. Повечето спортисти и треньори се изказаха и съм съгласен с тяхното мнение. Не може в тази опоскана, оглозгана държава нищо да не прави 20 г. за спорта и да се очакват някакви резултати. Това ще е най-доброто класиране в следващите години, ако нещата не се променят. Ще може само да си мечтаем за 5 медала на олимпиада при това положение. Не може само на снимки да заставаш до спортистите, а да не помогнеш да се построи една зала, едно спортно съоръжение повече от 20 г. Затова свалям шапка за направеното до момента от спортистите ни в Пекин. Аз съм един от крайните фенове на волейбола, макар че не съм запознат с проблемите там. Очакванията на всички бяха по-големи и сега адски съжалявам, че това поколение не успя да завоюва медал. Те заслужаваха такова нещо. Пламен Константинов е водеща фигура като характер, темперамент, организатор, а нещата сякаш бяха предрешени след случката с него.
Аржентина като най-добрия отбор закономерно спечели футболния турнир. Полуфиналът с Бразилия ми бе интересен, но там се видя класата на аржентинците. Самият финал бе почти предрешен.
За Майкъл Фелс, каквото и да кажа, ще е малко. Няма да бъдем живи да видим подобряване на неговия рекорд. Очаквам той да е на още една олимпиада и да вземе 20 златни медали. Той е един феномен.

ФОРМУЛА 1

Харесвам Фернандо Алонсо и Макларън. Единственото радостно от последното състезание е, че Хамилнът завърши втори и води в класирането. Определено не харесвам Ферари.