Героят от световното първенство в Щатите Цанко Цветанов отново е в Левски в ролята на помощник-треньор на Станимир Стоилов. 51-годишният специалист гостува в студиото на БЛИЦ TV, в което говори откровено за състоянието на тима, за Тодор Батков, БФС и Борислав Михайлов. Цанко каза една много горчива истина – че в момента няма нито един български футболист, който да се доближава до златното ни поколение от 1994 година.  Той прогнозира, че през 2024 година Левски трябва да се е превърнал в отбора, който хората са свикнали да виждат.

-Г-н Цветанов, каква е разликата между настоящия Левски и този, в който бяхте при вашия последен престой на Герена?
-Разликата е, че съм 13-14, даже 15 години по-възрастен. Другата разлика е, че тогава Левски беше стабилен и подреден клуб. В момента ситуацията е съвсем различна. Левски преживява тежък период. Надяваме се, че най-трудното и най-тежкото за клуба е преминало и вярваме, че Левски ще има по-добро бъдеще.

-Нещо положително заварихте ли?
-Щом Левски е в това състояние, нормално е негативизмът да преобладава. Позитивното е, че футболистите и всички в клуба искаме нещата да се подобрят. Желанието е огромно и се надяваме да се получи.

1000 лева Oнлайн казино Бонус от efbet

-Заварихте ли сред играчите сини сърца? Истински сини сърца…
-Липсата на финанси и цялостната криза е довела до едно обезверяване сред момчетата. Футболистите са длъжни да си повярват, че могат да станат по-добри, защото имат необходимите качества, които трябва да разгърнат. В момента има някакво разколебаване доколко те могат да бъдат отбор. Само през екипната работа футболистите ще постигнат резултати и ще докажат, че са добър тим.

-Селекцията приключила ли е на този етап?
- Да. До Нова година селекцията е приключила. Няма да привличаме повече футболисти и ще разчитаме на тези, с които разполагаме в момента.

-Какви са очакванията ви за панамския защитник Хосе Кордоба, който пристигна в Левски от Етър, където вие доскоро бяхте член на Управителния съвет? С какво той може да помогне на „сините“, макар да е едва на 20 години?
- Ами аз мисля, че процесът е взаимен. Както той може да помогне на Левски, така и обратното. Факт е, че като физика и техника в България трудно може да попаднеш на такъв млад играч. Той безспорно има немалък потенциал, но както каза Георги Василев – вие трябва да го ошлайфате. Той обаче е под наем при нас до края на сезона, защото трябва да се види дали качествата ще му достигнат да се наложи в Левски. Понеже всички говорят, че правата му се държат от мениджърска агенция, искам да уточня, че Кордоба е собственост на панамски клуб.

-Това е новина…
-Не,  не е новина.  Мисля обаче, че момчето още не е казало „Ура“, а ние очакваме чудеса от него. Нужно му е време…

-Преди време споделихте в интервю за БЛИЦ, че Тодор Батков е играел ролята на машинист, който е обърнал синия влак.
-Не. Тодор Батков навремето беше собственик и работата на собственика е да казва на машиниста как да кара влака, както и на контрольорите какво да правят. Той обаче реши да се направи на машинист и това беше огромната му грешка. А машинистът има съвсем други функции.

-В момента какви са отношенията ви с Батков?
-Аз лично нищо не мога да кажа, защото моите контакти с него не са достатъчно големи. Навремето ми беше работодател, който беше коректен към мен.

-А кой в момента е главният машинист в Левски – Наско Сираков?
-Не. Наско по-скоро е началникът на синята гара, а машинистът е Станимир Стоилов.

-Навремето си поставихте план 2007, който реализирахте и постигнахте големи успехи. Сега какъв ще е планът като година и време?
-Тогава планът беше по-реалистичен, защото ги нямаше финансовите проблеми. Сега, ако клубът наистина се стабилизира, през 2024 година Левски може да е отборът, който хората са свикнали да виждат.  Но Левски все още не се е преборил за своето оцеляване. Той почти се е преборил...

-Как ще коментирате бурните събития в БФС и предстоящите евентуално два конгреса?
-Българският футбол благодарение на Боби Михайлов и на ръководителите в неговия екип успя да избегне българската действителност – да има два Синода, две СДС-та и така нататък. БФС остана единен. Сега обаче не ми е ясно защо трябва да се провеждат два конгреса. За мен няма огромна разлика дали ще има конгрес октомври или март догодина. Беше най-нормално март 2022 година да се състои редовният конгрес на футболния съюз. Това е моето мнение, но все пак аз съм треньор по футбол (смее се).


-Мнението ви за Димитър Бербатов и опозицията, в която са още Стилиян Петров и Мартин Петров?
-Няма лошо да искат да се кандидатират и да мислят да направят нещо по-добро за българския футбол. Но аз подкрепям Борислав Михайлов. Смятам, че е направил достатъчно. В трудните времена българският футбол има една добре подредена структура благодарение на Боби. Обвиняват го за националния отбор, но състоянието на националния отбор не зависи само и единствено от Михайлов и ръководството на БФС.  Там трябва да е връзката с клубовете, които напоследък започват все пак да осъзнават, че ролята им е да създават добри български футболисти.

-Националният отбор с Ясен Петров как го виждате?
-Позитивно. Ясен направи плавно промените. В началото започна с едни футболисти, после даде шанс и на други. Бавно и постепенно той започна да налага своя почерк, своето виждане и така резултатите на националния отбор бяха подобрени.

-Има ли футболисти в момента, които поне малко да се доближават до вашето поколение?
-Не, не. Няма такива футболисти. За огромно съжаление това е истината. Просто спиралата ни носеше надолу и се надявам, че вече сме стигнали дъното и предстои изтласкване от него.

-Последен въпрос – на 26 септември е вечното дерби ЦСКА – Левски. Какво е за вас ЦСКА?
-Вечният съперник, който ме предизвиква да ставам по-добър.
Румен ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ