ПОСЕТЕТЕ СТРАНИЦАТА НА БЛИЦ ЗА МОНДИАЛ 2022 - ТУК!

Велизар Димитров е роден на 13 април 1979 година. Легенда на ЦСКА след трите си шампионски титли, една Купа и една Суперкупа на България. Последната му титла е и последната на „червените“ засега – през 2008 година. Велизар винаги е бил интересен събеседник. Този път обаче разговорът ни в подкаста БЛИЦ Live беше в малко по-различна посока. Днес ви предлагаме втората част от интервюто.

- Г-н Димитров, много години бяхте в Украйна, имате много познати там. Какво е вашето мнение за избухналата през февруари тази година война, упорито се говори, че местното население в Донецк предпочита руската страна?
-По-лошо нещо от войната в историята на човечеството няма. Каквито и да са кризи – природни, финансови, се преодоляват. Размириците в Украйна тръгнаха още от Майдана – 2013 година, когато Западна Украйна реши, че трябва да влезе в близки отношения с Европа и с Щатите. Нещо, което цяла Източна Украйна не приема и е твърдо против. Те искат  да си стоят до големия батко, до Москва, и бяха пресирани и малтретирани в продължение на осем години. Цялата източна част е рускоговоряща. Беше им забранено на хората да разговорят на руски език, от Киев спряха пенсиите на възрастните хора. Няма как обаче Украйна да се откаже от Донбаския регион, защото той е най-големият и най-богатият на всякакъв вид залежи да се ги изброявам всичките. И основно държавата оттам има огромни приходи. Трудно ми е да говоря, имам страшно много приятели там, които не живеят  добре и от двете части – източна и западната част на  страната. Аз не мога да взимам отношение, като виждам как мои приятели страдат по един и същ начин. В Източна Украйна, да не кажа цялата, но голяма част от нея, хората са за Русия твърдо. Признават си само руския език. Докато бях там, местни хора, ми казваха, че действително Русия е техният брат и се грижи за тях.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

-Това обаче оправдава ли средствата на Москва и на Путин?
-Не. За мен не е нормално от една страна да се намесва Русия, а от другата – Щатите и Европейският съюз.  Когато има проблем, самата държава трябва да си го решава, защото така се подтиква голям конфликт. Всички знаем, че Русия винаги е била опозиция на Европа и САЩ особено, за мен тихата, студената война продължава още от много преди това. Тя никога не е спирала. И когато двете големи сили взимат отношение по даден конфликт, нещата неименуемо могат да ескалират. След като Украйна се отделя от Русия след разпадането на СССР, ще се оправя сама като държава. Не може да искаш от едните помощ и от другите, както им изнася. Няма да забравя, местни хора ми разказваха, че Украйна е откраднала газ от Русия населението да бъде осигурено за четири години. Било се случило доста преди конфликта. Руснаците знаели това, което се говори, но го подминавали с усмивка. Изключително лошо нещо е войната и, дай Боже, да приключи по-бързо.

-Нека ние да приключим с усмивка. Само за финал една блиц-прогноза за световното първенство, на което сте анализатор в БНТ. Кой според вас ще спечели титлата?
-Кой ще спечели или кой искам аз да спечели?

ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК! 

-Кажете вашите предпочитания.
-Иска ми се да бъде или с Аржентина, след „прекрасния“ старт, с който тръгнаха, или Испания. Засега само испанците ме зарадваха, но пък играха срещу отбор, от който не може да се направят изводи за състоянието на „фуриите“.  Ще видим в неделя срещу Германия, когато е супер дербито. Германците са в тежко състояние и мачът за двата отбора ще е на живот и смърт. Испания, ако победи, ще е сигурен осминафиналист. Германия при загуба най-вероятно ще напусне световното първенство рано-рано. Искам Аржентина или Испания, но Франция има много силен отбор. Видяхме, въпреки отсъствието на няколко ключови играчи, каква мощ са с Мбапе, Жиру и Дембеле в предни позиции.  Ще бъде трудно някой да ги спре. Искам обаче да уточня нещо – аз винаги съм бил фен на Бразилия до появата на Леонел Меси.

- Така ли?
- Да. В момента, в който Меси заигра за Аржентина, вече бяха ясни моите предпочитания. Сам се сещаш какво кощунство е от Бразилия да преминеш към Аржентина. Все едно от Левски в ЦСКА. Но аз мисля, че това ми е простено, тъй като съм фен на Лео Меси. За мен без съмнение  той е най-великият за всички времена.
Румен ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ

Снимки: Георги КОЛЕВ
Видео: Калоян ГЕНЧЕВ
Монтаж: Антон ТОНЧЕВ