Съвременният Манчестър Юнайтед се издигна в средата на 90-те години, благодарение на раздразнителния, енигматичен нападател, който изумяваше и президент и мениджър и съотборници поравно. Сега шампионът подписа с друг такъв играч. Димитър Бербатов се определя като самотник, перфекционист и човек на изкуството, който мрази алкохола, но слабостта му са цигарите. Ако с това ви прилича на Ерик Кантона, тогава си спомнете поведението му в Тотнъм.
“Като го погледнеш и обърнеш внимание на маниерите му предполагаш, че е сърдит” - твърди анализатора Дейвид Плийт, играл за Тотнъм през 80-те години - ”Изглежда така сякаш може да е неучтив с по-непопулярните играчи, може бързо да удари другите, за които усеща, че не се представят на неговото ниво. Но е талантлив, играч с невероятно докосване и интелигентност. Ще бъде страхотно да видим как Алекс ще го използва.”
Думите на Плийт може да се отнасят за период от преди 15 години за Кантона. Попитайте играч като Райън Гигс как положителните черти на французина са помогнали на неговото израстване. Говорете с Анди Коул колко пъти се е изчервявал, всеки път когато Крал Ерик е виждал, че партньорът му в атака не се справя добре. Да гледаме Бербатов в състав със суперзвезди ще бъде интересно. Извън терена е особен. Ако Рио Фърдинанд и Гари Невил го заведат на коледното парти на отбора ще заслужават почерпка.
Бербатов каза наскоро: “Не съм ходил в бар или дискотека в Лондон. Отидох на годежа на съотборник, уважих го и си тръгнах. Надявам се, че това не звучи тъжно. Трябва да се правят жертви. Живея в апартамент заобиколен от охранителни огради. Тихо е и хората също не ме притесняват. Храня катеричките от балкона. Рисувам. Преди няколко дни нарисувах ангел. Може би Господ ми е дал талант”.
27-годишният български нападател  безспорно има рядък футболен талант. Той ще донесе на тима на Фъргюсън присъствие и атакуваща сила, която липсва след продажбата на Рууй ван Нистелрой вече две години.   
С всичкия този потенциал Юнайтед може да изгуби форма като Уейн Рууни, Карлос Тевез и Кристиано Роналдо вече не са сигурни за това, кой ще играе на върха на атаката. Рууни и Тевез не са такъв тип и Фъргюсън се надява, е намерил търсения играч в лицето на новата деветка, за която плати над 30 милиона паунда.
”Бербатов със сигурност ще се нуждае от ефективни партньори или такива с които да се разбира, както бе с Роби Кийн в Тотнъм” – добавя Плийт – “Влиянието на Кийн върху успеха му бе голямо. Той ще трябва да работи и да се научи да се разбира с повече от един играч и да цени стройността на ротацията. Но е уникален талант”.
Християнин, запален по игрите на карти, Бербатов идва като противоречие на определението “футболист”, притежава вродена скромност, тъй като не е забравил дните, в които се е редил на опашка от две мили, за да купи хляб за семейството си.
Желанието на Сър Алекс да вземе Бербатов бе толкова голямо, че не го спряха правилата за трансфери във Висшата лига, когато извика играча на преговори и изследвания без съгласието на клуба. Жалко е, че клуб, който вдигна такава олелия срещу Реал (Мадрид) за некоректно отношение при преговорите с Роналдо, постъпи така. Юнайтед и феновете няма да се интересуват от всичко, което е свързано с Бербатов ако донесе още една титла под носа на Челси. Иън Лейдимън, Дейли Мейл/БЛИЦ