“Много се изговори по случая с Пламен Константинов – въпроси към мен, към доктора на тима, към Пламен, журналистически заключения и какво ли не.    Бих искал да оставим фактите да говорят, а не какво казва всеки от нас.   Има завишени или гранични стойности на тестостероновото ниво, установени при допинг проба – една или няколко.
Нека потърсим причината :
Според д-р Захариев, тя е в предозиране с два продукта, влияещи на тестостероновото ниво – екдистен и ендотест.Предозирането според него е станало, тъй като никой от нас не знае какво дава другия.
Даването на възстановителни препарати е работа на доктора. В предишни изказвания подчертах, че възстановяването е слабои остаряло и не отговаря на натоварванията, изисквани от старши треньора. За това настоях многократно лекарят да вземе мерки. Но така или иначе такива не се взимаха. Тогава според  вас какво трябва да се направи? Това, което съм правил много пъти – да обезпеча сам част от възстановяването за моя сметка, както и по-голямата част от материалната база, която ми струваше над 3000 лв. Още месец май дадох списък на старши треньора Мартин Стоев какво ще ми трябва. Това не беше доставено, затова си осигурих всичко сам. Ако с обезпечаването, включително медикаментозното, всичко беше наред, нямаше да извадя от джоба си 3800 лв.
Но за мен парите не бяха важни. Исках само да подготвим добре момчетата за Олимпиадата и да изпитаме удоволствие от играта им.
Това не се купува с пари.
Искам да добавя, че вече четвърта година моята фирма обезпечава основната част от медикаментозното възстановяване на националния отбор по волейбол, т.е. през целия олимпийски цикъл на подготовка.
Като специалист с 25 годишен опит в областта на хранителните добавки, дипломиран от една от най – престижните американски организации, президент на фирма, имаща най-добрите специалисти в областта на медикаментозното възстановяване (включително и член на допинг комисията и ВАК) и позоваващ се на опита на миналогодишния доктор Енчо Стоянов, при когото според състезателите са получили най-доброто възстановяване, за последните няколко години включих като допълнение към програмата още някои продукти като аминокиселини, специално разработен за волейболния ни отбор в германска лаборатория протеин”Pepto protein”, вазодилатор и въпросният ендотест. Вече доказах чистотата и безвредността на продуктите и съм предал пълния им списък на доктора.
Ендотестът е единственият продукт, който има отношение към тестостерона. Не знам вече за кой ли път казвам, че ендотестът не повишава нивото на тестостерона. Неговото действие е да не позволява на наличния тестостерон в кръвта да метаболизира, по-просто казано - да се разпада. Така състезателят, използващ ендотест, поддържа свободния тестостерон за период от 3-4 дни. Ендотестът не стимулира жлезата да произвежда повече тестостерон, както екдистена. Това е описано в американската спецификация на продукта, на етикета на опаковката му, това се потвърди и от изследването в българска лаборатория. Това е описано и в каталога на фирмата, който дадох на д-р Захариев още първия ден от започване на лагерите през месец юни.
 Ако д-р Захариев беше прочел каталога, нямаше да твърди, че продуктът повишава тестостерона и се е получило наслагване и свръхдозиране.
За разлика от него аз много добре се запознах с всички продукти, които той използва, въпреки че казва обратното.
 Много добре знаех, че използва продукт, повишаващ тестостероновото ниво, затова подобен т.е. дублиращ продукт не ми бе нужен.Това беше причината да използвам ендотеста. След като докторът работи за повишаване на тестостероновото ниво, на мен ми е достатъчно само да го поддържам с подходящия ендотест.
 Считам, че решението на доктора да използва тестостимулатор е правилно. Лично аз обаче не бих използвал стимулатор на тестостерона, без да знам какви са наличните нива в кръвта.
Ендотестът е използван успешно от миналогодишния доктор с целия волейболен отбор и завишени нива на тестостерона не е имало, въпреки че в съчетание с него е използван много по-качествен от екдистена натурален стимулатор на тестостерона.
Тогава 6 пъти са давани допинг проби и всичките са отрицателни. 
 Сами разбирате, че съм проучил въпроса от всички страни много добре, за да включа ендотеста във възстановяването на волейболистите.
 Завишение на нивата при Пламен следствие неговото използване е невъзможно, дори при комбинирането с най-силния тестостеронов стимулатор,  какъвто изобщо не е екдистенът.
 Това е първият факт, който опровергава становището на доктора, че натрупване, наслагване, предозиране и т.н. не може да се получи. Не е вярно, че само Пламен използва ендотест. Бих го попитал защо няма натрупвания и при другите, след като и те използваха ендотеста? И ако Пламен има природно завишени нива на тестостерона, защо използва екдистена, който ще ги завиши още?
   Втори факт:
 На всички специалисти и неспециалисти, използващи натурални хранителни добавки, стимулиращи тестостероновото производство, е известно, че тяхното полезно действие е само 3-4 дни. Т.е. на четвъртия ден след прекратяване на употребата на тези добавки нивото на тестостерона се връща в първоначалното от преди тяхната употреба.
 В тази връзка действието на екдистена е 1-2 дни, а използването на ендотестът може да го удължи до 3-4 дни, но без да завишава тестостерона. Затихването е по-бавно и плавно с ендотеста . Това е единственото предназначение на ендотеста.
 Бих искал сега да обърнете внимание на следния факт – ендотестът спира да се използва специално при Пламен 23 дни преди първата допингпроба в Правец и въобще не е използван повече. Той е използван само 3 дни от края на месец юли, когато тренировките са най-тежки и е имало нужда (конкретно при Пламен по една капсула дневно) от него. Това може да потвърди рехабилитаторът, натоварен с функцията да дава лично на състезателите предварително определените продукти.
Тогава как бихме могли да търсим причината за завишен тестостерон от който и да е тестостимулатор три седмици след неговото спиране от употреба? Това е меко казано несериозно.
Доктор Захариев не може да казва, че не е знаел какво съм дал, след като получава пълна информация за абсолютно всичко, което се използва от рехабилитатора на отбора. Аз лично съм му предал списък с продуктите, които съм ползвал като допълнение към неговата програма. В тези продукти няма нито един, който да може да завиши тестостерона. Тяхното използване при Пламен е преустановено 20 дни преди първата допинг проба, а при 5 от останалите 9 човека - 10 дни преди нея.След като д-р Захариев твърди, че има предозиране, нека да каже кога е станало това. Ако можех да открия растителен продукт(каквито използвахме с доктора), който да задържи тестостерона, висок 20 дни след спирането му от консумация, щях да стана милионер за 1 година. Няма да се учудя ако докторът каже, че в Корея и Китай също съм давал нещо, въпреки че... там не съм ходил през живота си. Затова, драги специалисти, за висок тестостерон трябва да се търси причина в продукти, давани непосредствено преди допинг тестовете.Защото допинг пробата на Пламен Константинов, взета в София след първото му завръщане от Китай, доказва това. Два дни прекарани в път и престой и вече нивата на тестостерона започват да се нормализират.
 Все пак някой в Китай трябваше да се сети за причината, която считам, че вече е ясна на всички. Просто Пламен трябваше да изчака там 2 дни да спре екдистена, само той, а не и всички останали, да пропусне един мач, след което да продължи да играе. Екскурзията до София не беше добра за никого, а най-малко за отбора. Вина за това обаче няма ръководството на федерацията. В него няма медицинско лице, което да анализира ситуацията. Ако имаше, то може би щеше да се сети, че завишените тестостеронови нива са от нещо, давано до 2-3 дни преди допинг пробите и че Пламен или има природно завишени нива както и много други български спортисти, или реагира по-бурно на въпросния продукт.Тогава щеше да се сети, че българският капитан просто трябва да спре приема на този продукт.Да, но това не стана. Впрочем стана, но след като си взе двупосочен билет Китай-България и обратно.Става въпрос не да се търси виновник, а за пропуск. Пропускът не е в това кой какво и защо е давал, а в едно елементарно замерване на наличния тестостерон в кръвта на състезателите с цел получаването на полезна информация. Тогава щеше да се прецени как да се манипулира тестостеронът. Информацията щеше да послужи и при изготвянето на програмите за хранене и използване на хранителни добавки при всеки индивидуално.
 Всеки трябваше да има своя програма за медикаментозно възстановяване, както се опитахме да направим индивидуална тренировъчна програма в зависимост от поста, на който се играе и нивото на физически качества.
Бих искал да завърша с това, че на фона на неуспешната за България олимпиада българските волейболисти заеха достойното пето място и запазиха четвъртата позиция в световната ранглиста.За това трябва да им благодарим.   За мен беше чест и удоволствие да работя с тези интелигентни момчета.
доц. ЮЛИАН КАРАБИБЕРОВ