Традицията беше спазена. ЦСКА пак елиминира Лудогорец в турнира за Купата, а Любо Пенев продължи да се представя успешно срещу безспорно най-добрия отбор в България през последните години.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

За разлика от друг път обаче „червените“ играха силно, на много високо ниво и държаха инициативата. Особено през първото полувреме, когато освен двата гола създадоха още няколко чисти положения пред вратата на домакините.

Любо Пенев пък доказа, че когато се закани, изпълнява, действа, побеждава, а не дърдори празни приказки. Още преди първия мач, когато се завърна за четвърти път в ЦСКА, той обеща няколко неща. Първо, „армейците“ да играят нападателен футбол, да печелят и да гонят трите си големи цели – титла, купа и Европа. Е, титлата изглежда мираж, защото Любо пое късно родния си тим. Но пътят към Европа изглежда чист и сигурен.

А този, който води към държавния трофей? Любо и всички в ЦСКА вероятно си дават сметка, че на финала никак няма да е лесно. Арда може да е дебютант в спора за трофея, но е солиден отбор, притежаващ отличен треньор, който знае как се печелят купи. Спомнете си какво направи Николай Киров, когато беше начело на Ботев (Пловдив).

В ЦСКА не бива да летят в облаците, защото всичко ще бъде добре свършено само ако спечелят финала. В историята има много примери, когато даден тим е фаворит, но се препъва в подножието на върха.

„Червените“ фенове помнят няколко такива случая. През 1978 година те изненадващо отстъпиха на Марек с 0:1 в спора за Купата на Съветската армия насред Националния стадион „Васил Левски“. Пак бяха фаворити, пак бяха считани за победители.

Арда в момента прилича много на онзи Марек от края на 70-те. Тимът от Кърджали се представя на ниво не само в турнира за Купата, но и в първенството, където е четвърти и има шанс даже за третото място.

Друг пример за изненадващ провал на финал е мачът през 1990 година. В ранния следобед на 30 май земетресение тресна България, а малко след това Сливен тресна ЦСКА в Габрово с 2:0 и грабна купата.

А какво да кажем за миналата година и за финала с Локо (Пловдив)?

Така че – Любо има много важна и ключова задача преди голямата битка с Арда на 19 май. Да внуши на играчите си, че нищо не е сигурно, че трябва да бъдат мъже на терена. Да бъдат гладиатори – такива, каквито бяха в Разград вчера. Реши ли тази задача, чак тогава Ел Голеадор ще влезе в историята с първата си Купа на България, спечелена като треньор. Ще вкара в историята и ЦСКА с поредния трофей, който вече пет години не се е появявал на „Армията“.
Румен ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ

Купа на България - сезон 2020/2021

efbet Лига - сезон 2020/2021
Класирането в първенството