Лионел Меси (Аржентина) - срещу Сърбия и Черна гора, 2006 г. световно първенство. Определен като “новият Марадона” Меси бе изгонен след само 40 секунди в дебюта си за Аржентина. Година по-късно, почти на 19 години, той се представи много по-добре в Германия, като стана най-младият играч от страната участвал на световно първенство. Меси асистира и сам вкара гол срещу Сърбия и се превърна в шестия най-млад голмайстор в историята на турнира.

Уейн Рууни (Англия) - срещу Швейцария, 2004 г. европейско първенство. Рууни грабна вниманието като необработен, но безстрашен талант, който на 18 години се превърна в най-младия голмайстор в историята на турнира. Вкара два гола в следващия мач с Хърватия. Важността му за отбора си пролича, когато Англия отпадна на четвъртфинал от Португалия, а Рууни не игра поради контузия.

Роналдиньо (Бразилия) - срещу Саудитска Арабия, 1999 г. Купа на Конфедерациите.
Нападателят се превърна в знаменитост на турнира едва 19-годишен, като вкара във всеки мач, с изключение на финала, който пропусна заради контузия. На полуфинала със Саудитска Арабия реализира хеттрик за разгрома с 8:2, като убеди хората, които го бяха забелязали още на Копа Америка в безспорните си качествата.

Майкъл Оуен (Англия) - срещу Аржентина, 1998 г. световно първенство.
Оуен, който тогава е на 18 години, премина през защитата на Аржентина и вкара в невероятния си стил третия си гол за националния тим. Година по-рано Оуен бе дебютирал за Ливърпул. Преди първенството във Франция треньорът на островитяните Глен Ходъл не бе убеден, че Оуен ще може да изиграе важна роля, но след мача, никой вече не се съмняваше в качествата на нисичкия нападател.

Пеле (Бразилия) - срещу Швеция, 1958 г. световно първенство.
17-годишният Пеле вкара победния гол на четвъртфинала с Уелс, който по-късно сам определи за най-важния в кариерата си. Той бе последван от хеттрик за 20 минути срещу Франция на полуфинала. Едно от попаденията на финала срещу Швеция (5:2), показано от телевизиите по цял свят, превърна Пеле в суперзвезда. Той пое топката на гърди, задържа я, прехвърли я през главата си и я прати с воле във вратата./БЛИЦ